OFF 2017

 

Nagrađeni filmovi i autori u 2017. godini:

 

NAJBOLJI KRATKI IGRANI FILM 

"Fabijan" (HR) Reditelj Lovro Mrđen
Pobjednik selekcije "Kratki metar" / 1.000,00 KM 
TV prmijera filma i promocija autora / Prsten Festivala za najbolji Kratki metar
 
NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM 

"Wedding Package" (TUR) Reditelj: Omer Mirac Tunc
Pobjednik selekcije "Doku forma" / 1.000,00 KM / TV premijera 
Prsten Festivala za najbolju "Doku formu"
 
NAJBOLJI GLUMAC 

Filip Križar iz filma "Fabijan" (HR)
500,00 KM / Prsten festivala
 
NAJBOLJA GLUMICA 

Cathrinee Salle iz filma "Marlon" (FRA)
500,00 KM / Prsten festivala
  
NAGRADA ŽIRIJA 

"Biser Bojane" (SRB) Reditelj: Milan Karadžić
Najbolji dugometražni film festivala selekcije "Made For Open Air"


Omladinski Film Festival Sarajevo 2017 u brojakama:

  • Trajanje: 26-30.07.2017.
  • Broj kina: 4
  • Broj filmova: 43
  • Broj učesnika: 3 000
  • Broj gostiju: cca. 5 000
  • Broj akreditovanih novinara: 39
  • Broj dogovorenih i realizovanih sponzorstava: 39
  • Broj uposlenih: 60

Selektor programa: Sead Kreševljaković

Žiri: Arma Tanović, Ensar Altay, Mirna Dizdarević

Biser Bojane (SERBIA)

Trajanje: 109 min
Režija: Milan Karadžić
Produkcija: Milutin Mima Karadžić, Đorđe Stanimirović
Imena glavnih likova: Slaven Došlo, Vanja Nenadić, Milutin Mima Karadižić

Sinopsis: Đorđe Popović (Slaven Došlo) , mladi lekar iz Beograda, dobija anonimni poziv da upozna oca. U tom trenutku Đorđe veruje da mu je otac mrtav, ali ipak odlučuje da se upusti u potragu za sopstvenim identitetom. On odlazi u Crnu Goru i usput upoznaje Lolu (Vanju Nenadić) , mladu kajterku i ćerku policijskog inspektora, koja putuje na Adu Bojanu.  Nikola Popović (Mima Karadžić) , nakon višegodišnje robije izlazi iz zatvora u Trstu i odlazi na kratko u Crnu Goru, po sakrivene dijamante, davno opljačkane u evropskim juvelirnicama. Nikolu očekuje "vruć" doček policije i bivših partnera zainteresovanih za dijamante, spreman je na sve ali ne i na susret sa sinom nakon dvadesetpet godina. Sa druge strane, Đorđe, koji očekuje susret sa ocem, ne očekuje da će mu se na ovom putovanju dogoditi ljubav. Nikola se ne snalazi u ulozi oca i želi što pre da se vrati u Trst, da se vrati  starom načinu života. Splet događaja, kalambur tokom jurnjave za dijamantima, a posebno ljubav prema sinu, će presudno uticati da Nikola ostane na Adi Bojani i započne novi život.

 

Pored Mene (SERBIA)

Trajanje: 110 min
Režija: Stevan Filipović
Produkcija: Taramount film
Imena glavnih likova: Hristina Popović, Slaven Došlo, Nikola Glišić

Sinopsis: Olja je profesorka istorije u gimnaziji, mlada, puna entuzijazma i zainteresovana za alternativne metode edukacije. Njena borba se svodi na priču sadašnjice, borba jednog građanina protiv osoba na funkciji koji ne mare za ono čemu su nadležni (direktorka gimnazije Svetlana Mirjana Karanović), koju pokušava ubediti da preuzme nešto po pitanju empatije prisutne kod đaka, dok (ne) dobije očekivani odgovor. Kasnije sama traži alternativne načine pomoći u koje je uverena da mogu „probuditi" decu (organizovanje ekskurzije). Živi u braku sa slikarem, čija je poslednja izložba izazvala burne reakcije u javnosti. Grupa huligana tu izložbu vidi kao povod da je napadne. Snimak napada kače na internet. Narednog dana Olja otkriva da je to uradio neko od njenih učenika. Oduzima im mobilne telefone, zapreti odlaskom u policiju, ako sami ne prijave krivce i u afektu odlučuje da ih zaključa u školsku zgradu dok to ne urade. U želji da zajedno reše problem, ali i iz nemogućnosti da napuste školsku zgradu učenici počinju da komuniciraju. Tokom jedne noći, o sebi i svojim drugovima iz razreda saznaće više nego svih prethodnih godina, i više nego što su ikad očekivali. Ta noć će zauvek promeniti njihove živote, stavove i razmišljanja.

Die Welle (GERMANY)

Trajanje: 107 min
Režija: Dennis Gansel
Produkcija: Christian Becker
Imena glavnih likova: Jurgen Vogel, Frederick Rau, Max Riemelt

Sinopsis: Učitelj srednje škole Rainer Wenger je primoran da nauči razred na autokratiji, uprkos tome što je anarhista. Kada njegovi učenici, treća generacija poslije Drugog svjetskog rata,  ne veruju da se u savremenoj Njemačkoj može uspostaviti diktatura, započeo je eksperiment kako bi demonstrirao kako lako mase mogu biti manipulisane. On počinje zahtevom da se svi učenici obraćaju za njega kao "Herr Wenger", za razliku od Rainer-a, i plasira učenike sa lošim razredima pored učenika sa dobrim ocjenama - navodno da mogu učiti jedan od drugog i postati bolji u celini. Kada govore, moraju stajati i dati kratke, direktne odgovore. Wenger pokazuje svojim učenicima efekat marširanja zajedno u istom ritmu, motivišući ih tako što sugerišu da bi oni mogli stvarno nadmudriti klasu anarhije, koja je ispod njih. Venger predlaže uniformu, da ukloni klasnu razliku i dalje ujedini grupu. Mona tvrdi da će ukloniti i individualnost. Karo se pojavljuje na razredu bez uniforme i ostraži. Učenici odlučuju među sobom da im treba ime, odlučujući o "Die Welle" (The Wave). 

Tschick (GERMANY)

Redatelj: Fatih Akin
Scenarist: Hark Bohm, Lars Hubrich
Producent: Marco Mehlitz, Susa Kusche
Glumci: Anand Batbileg, Tristan Göbel, Nicole Mercedes Müller, Sammy Scheuritzel

Sinopsis: Trinaestogodišnji Maik osjeća se nevidljivo: emotivno distancirani otac i majka alkoholičarka opsjednuti su vlastitim problemima i ne posvećuju mu pažnju. Ništa bolje ne prolazi ni u školi, a privrženost najljepše cure u razredu misteriozno ga zaobilazi. Jedini prijatelj kojeg ima je Tschick, njegov nestašni vršnjak koji stanuje u jednom od nebodera s ruskim doseljenicima u Hellersdorfu. U naletu nepromišljene improvizacije dvojac će se otisnuti na put po užeglom provincijskom asfaltu, u ukradenom autu. Humorna kombinacija filma ceste i priče o odrastanju, Tschick je ekranizacija jednog od najpopularnijih njemačkih romana za mlade, iz pera Wolfganga Herndorfa.

Genek (RUSSIA)

Reditelj: Ekaterina Rusakovich

Scenarij: Ekaterina Rusakovich

Trajanje: 19:36 min

Datum emitovanja:  

Sinopsis: Priča o samohranom ocu i kćeri. Grub pristup oca i radoznalost kćerke dovest će dvije strane u sukob. Zbog situacije u kući i strogoće svog oca policajca djevojčica je primorana raditi i početi živjeti odvojeno od svog oca.

Glimmers (ITALY)

Reditelj: Marcello Di Trocchio

Scenarij: Marcello Di Trocchio

Trajanje: 11:32 min

Datum emitovanja:  

Sinopsis: Glimeri pričaju partiju života, napravljenog od strahova i uvjerenja, ispričanu sa očima ograničene i tihe djevojčice.

 

Existence (SWEDEN)

Reditelj: Jenny Larsson Wallin

Scenarij: Jenny Larsson Wallin

Trajanje: 9:45 min

Datum emitovanja:  

Sinopsis: Pimsina djevojka Dani, ima rak. Nove dnevne rutine sastoje se od anksioznosti i straha. Pim je umorna i slomljena, ali ona mora biti jaka, jer ona nije bolesna. Film daje perspektivu o tome kako teške situacije pogađaju više ljudi nego samo oni koji su direktno izloženi.
Pims girlfriend Dani, has cancer. New daily routines consists of anxiety and fear. 

Breath (PORTUGAL)

Reditelj: Rúben Sevivas

Scenarij: Tania Kamal Eldin

Trajanje: 14:25 min

Datum emitovanja:  

Sinopsis: Rui je mladi uspješni sportista, koji je tokom svog života osvojio brojne nagrade. Kada je dijagnostikovan rakom, skuplja se u depresivnu jamo očigledno beznadežan. Ruiovo putovanje izgleda mračno i bez daha, dok on ne otkrije da se način njegovog zadaha i sreće može naći u drugim.

 

Look (TURKEY)

Reditelj: Sinan Karacam

Scenarij: Sinan Karacam

Trajanje: 05:31 min

Datum emitovanja:  

Sinopsis: U crno-belom svetu, sve što je želeo je da vidi boju svojih očiju. Posle najtragičnijih događaja u ljudskoj istoriji, svi su počeli da trpe totalno slepilo u boji. Nakon više desetljeća neuspešnih naučnih eksperimenata, naučnici koji rade za Color Corp konačno su pronašli lek, ali uprava je odbila da ga objavi. Umesto toga, oni su ga pretvorili u vakcinu i počeo da prodaju svaku boju zasebno sa nadpritiskama. Da bi promovisali boje, za one koji su zaboravili ili nikada nisu doživeli, odlučili su da svaku osobu daju jednu boju. K, koji plaši gubitak svoje djevojke svakodnevno gledajući njene fotografije, želi da ima plavu jer on nikada nije mogao videti plave oči plavih očiju. Zbog sistema, nema načina da priušti potreban novac za boju, zato ga planira ukrasti bez obzira na to što je kazna.

 

The Loss (TURKEY)

Reditelj: Didem Avkan Gültekin

Scenarij: Didem Avkan Gültekin

Trajanje: 8:53 min

Datum emitovanja:  

Sinopsis: Bračni par koji je ostao bez svog djeteta mora nastaviti život dalje.. Unutra, pošto sve polako nestaje, kuća je ispunjena prazninom smrti. Vani, sve živi.

Invisible (SWEDEN)

Reditelj: Sabina Kulić

Scenarij: Sabina Kulić

Trajanje: 07:47 min

Datum emitovanja:  

Sinopsis: Nevidljivi istražuje borbe života sa anksioznim poremećajem i napade panike u društvu u kojem se ne vidi kao validna bolest. Miranda je mlada žena u njenim dvadesetim, koja živi samostalno, pokušavajući da napravi život za sebe, ali je oštra od napada panike i anksioznog poremećaja koji ometa njene svakodnevne zadatke.

Ecate (ITALY)

Reditelj: Tommaso Frangini

Scenarij:  Tommaso Frangini

Trajanje: 15 min

Datum emitovanja:  

Sinopsis: Vitez, sa sjenčastom prošlošću, izgubljen je u gustoj i mračnoj šumi. Nađe ga Gospođa koja se brine o njemu, ali koja takođe skriva misteriju. Dve lutalice u sredini šume. Put kroz maglu sjećanja i savjesti. Na osnovu balade Džona Kitsa "La belle dame sans merci".

The Portrait of Fear (ITALY)

Reditelj: Akvile Gelaziute

Scenarij: Akvile Gelaziute

Trajanje: 08:49 min

Datum emitovanja:   

Sinopsis: Victoria prodaje kozmetičke proizvode od vrata do vrata sve dok se nešto neočekivano ne desi i strah počinje da je prati u svakom koraku.

Butter (LITHUANIA)

Reditelj: Akvile Gelaziute

ScenarijAkvile Gelaziute

Trajanje: 8:14

Datum emitovanja:  

Sinopsis: Stariji licemer, koji jsmatra da je žrtva sistema, pokušava da zadovolji svoj nedostatak života krađom maslaca od stanara drugih stanova, a da ga ne primjete. Nakon toga isti taj maslac prodaje.

Apart (BiH)

Reditelj: Ademir Gogić

Scenarij: Ademir Gogić

Trajanje:  12:17 min

Datum emitovanja:  

Sinopsis: Postoji legenda koja kaže da je Bog stvorio muškarca i ženu kao jedno biće. U jednom trenutku oni se razdvajaju i šalju u različitim pravcima. Od tada svaka polovina traži svoju drugu polovinu. Ovaj film govori upravo o tome, o putovanju koje smo vodili da pronađemo drugu polovinu.

There is a legend which says that God created man and woman as one be

Fabijan (HR)

Reditelj: Lovro Mrđen

Scenarij: Lovro Mrđen, Matej Merlić, Zvonimir Jurić

Trajanje: 16 min

Sinopsis: Desetogodišnji Jan nije sretno dijete. U skromnom stanu živi s majkom Sarom koja ga zanemaruje, a uz to je narkomanka i alkoholičarka. Društvo mu radi prijatelj Fabijan. No Fabijana može vidjeti samo Jan.

Ten-year-old Jan is not a happy child. He lives in a modest flat with his mother, Sara, who is a drug and alcohol addict, and keeps neglecting her son. His only company is Fabijan, but Jan is the only one who can see him.


 

19 Days / 19 Dana (CANADA)

Reditelj: Asha Siad, Roda Siad

Scenarij: Asha Siad

Trajanje: 26 min

Datum emitovanja:  Film otvaranja, 26 Juli, Ultra cinema, Dom OS BiH

Sinopsis: Ovaj kratki dokumentarni film prati nekoliko izbegličkih porodica tokom prvih 19 dana u Kanadi, dok se kreću na nepoznatom terenu koji je odjednom postao njihov dom. Smješten u mirnom naselju Calgary u Bridgelandu, centar za preseljenje Margaret Chisholm je polazna tačka za izbjeglice koje pomažu vladama koje dolaze u grad. Tokom 19-dnevnog vremenskog perioda utvrđenog od strane savezne vlade izvršena je inicijalna procjena, a izbeglicama se pomažu sve od prijema aerodroma i orijentacije na preporuke, dokumente i savjetovanje. 19 dana otkriva ljudsku stranu procesa preseljenja izbeglica. Jedinstven pogled na globalnu migracionu krizu i određenu fazu azila, ona jasno pokazuje realnost na teškom putu ka integraciji.

Interview With the Director (BELGIUM)

Reditelj: Ivana Noa

Scenarij: Ivana Noa

Trajanje: 9 min

Datum emitovanja:  

Sinopsis: Mokhallad Rasem rođen je u ratu, preživio još dva rata, živio u bunkeru sve svoje detinjstvo. Iako inspiracija njegovog oca i porodice ga je navela da studira i postane jedan od najupečatljivijih mladih pozorišnih reditelja u Belgiji.

 

Egyptian Sons (EGYPT)

Reditelj: Tania Kamal Eldin

Scenarij: Tania Kamal Eldin

Trajanje: 30 min

Datum emitovanja:  

Sinopsis: Egipatski sinovi predstavljaju svakodnevni život dva predratna dečaka sa dva različita kulturna "mesta" u Egiptu.Abdallah je jedno dete iz Kaira koji živi sa svojom majkom, a islam je iz sela oaze koja živi sa svojom velikom porodicom. / Ruralna podela, druge dihotomije ovih dečijih života pojavljuju se: islamova jača veza sa zemljom i prirodom, kao i aktivnosti na otvorenom, nasuprot abdallahovom sedentarnom načinu života i preokupiranošću digitalnih uređaja. Za razliku od islama, Abdallah ima snažnu identifikaciju i sličnost sa zapadnim Njegovo ponašanje, interesi i obrazovanje Islam ima veliku proširenu porodicu sa kojom provodi mnogo vremena, a Abdallah ima samo majku. Takođe se pojavljuju sličnosti između dvanaestogodišnjaka, kao što su njihova neprilagođenost u školi, njihova naklonost Njihove pse i težnju da jednog dana putuju u Ameriku.

 

Meftun (TURKEY)

Reditelj: Hasan Ete

Scenarij: Hasan Ete

Trajanje:  15:04 min

Datum emitovanja:  

Sinopsis: Mehmet Orhan Turan nije mogao da se sretne sa svojom ljubavi u koju se zaljubio kada je imao 17 godina; I od tada se nije odrekao svoje ljubavi do danas. Napravio je drvenu kabinu blizu fontane u gradu Taşlıçay u Ağriju gdje ju je cekao i skoro provede cjeli dan tamo. Mehmet Orhan Turan, koji ima 70 godina, još uvek čeka u nadi da će njegova ljubav stići nakon 53 godine.

Mehmet Orhan Turan couldn’t get together with his lover, who he felt in love at the fountain when he was 17 years old; and since those days he hasn’t given up her love until today. He made a wooden cabin near the fountain in Taşlıçay Town of Ağrı and he almost spends all day there. Mehmet Orhan Turan who is 70 years old now, still has been waiting in hope the day his lover woman to come for 53 years.

Bosanski Hoffenheim (BiH)

Reditelj: Jasenko Korjenić

Scenarij: Jasenko Korjenić

Trajanje: 30 min

Datum emitovanja:  

Sinopsis: U malom mjestu Doboj kod Kaknja, geografski u srcu Bosne i Hercegovine, od 1959. godine postoji nogometni klub kojeg su mještani nazvali FK Mladost. Decenijama su živjeli u anonimnosti. Mladost je nastupala u najnižim fudbalskim ligama, ali se to promijenilo. Klub sada nastupa u najvišem rangu - Premijer ligi BiH, te na svom terenu dočekuje slavne bosanskohercegovačke klubove poput Sarajeva i Željezničara. Klub je u svoje ruke preuzeo Mensur Mušija, lokalni farmaceutski biznismen. Svoje doživljaje s evropskih stadiona on želi prenijeti u malo mjesto s blizu 3000 stanovnika, ulažući s drugim sponzorima u igrački kadar i infrastrukturu. Da se sve, ipak, ne može kupiti novcem svjedoči i pogodak Harisa Dilavera u sudijskoj nadoknadi, koji klub uvodi u Premijer ligu. Pogodak kojim je ispisana historija kakvu ni najoptimističniji mještani Doboja kod Kaknja nisu mogli zamisliti.

A Fist of Memory (BiH/Kosovo)

 Reditelj: Aid Bešić i Shqipdona Ademaj  

Scenarij: Aid Bešić i Shqipdona Ademaj

Trajanje: 22 min

Datum emitovanja: 

Sinopsis: A fist of memory je kratki dokumentarni film o liku imenom Dimitri. Makedonac koji je bio u ex-yu mornarici emotivno nam prepričava svoju prošlost punu nepreželjenih ljubavi i teških roditeljskih uspomena