Utorak, 26.07.2022.

Završen je 14.Omladinski Film Festival Sarajevo

Završen je 14.Omladinski Film Festival Sarajevo

Najbolji kratki film u kategoriji OFF Shorts je slovenski film Bits reditelja Arona Horvatha, dok je najbolji kratki film u selekciji OFF Generation Shorts je film Dance in this chaos iz Sjeverne Makedonije reditelja Murata Zherka.

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je Omladinski Film Festival u Sarajevu, saopćili su organizatori.

Nagradu za najboljeg mladog glumca dobio je Andre Lamoglia, protagonist planetarno popularne Netflixove serije Elite, koji je rekao da mu je ovo prva nagrada u životu.

Najbolji kratki film u kategoriji OFF Shorts je slovenski film Bits reditelja Arona Horvatha, dok je najbolji kratki film u selekciji OFF Generation Shorts je film Dance in this chaos iz Sjeverne Makedonije reditelja Murata Zherka.


Nagradu publike u selekciji OFF Generation Feature odnio je islandski film Beautiful Beings reditelja Guðmundur Arnar Guðmundsson.

Specijalni gost Festivala, mladi islandski glumac Blear Hirinksson, je za ulogu u filmu Heartstone nagrađen specijalnom nagradom za najboljeg glumca.

Nakon svečane ceromije zatvaranja, publika je uživala u izvedbama regionalno popularne grupe S.A.R.S.

Organizatori Omladinskog Film Festivala ističu da je, zahvaljujući podršci partnera i sponzora, ovogodišnje festivalsko izdanje bilo najbolje i najposjećenije do sada. Prikazano je 40 filmova koje je pogledalo više od 8.000 posjetilaca, a ukupno je bilo akreditovano 200 gostiju.

“Naša je namjera bila da Sarajevo pozicioniramo u centar kulturnih dešavanja u regiji, da publici pružimo filmove kojih nema u kinima u regiji, filmove koji se uglavnom prikazuju na festivalima. I u tome smo uspjeli. Film Sublime do sada je mogla vidjeti samo publika 72. izdanja Berlinalea, ali evo sarajevska publika je druga u Evropi koja je imala priliku vidjeti ovaj film”, rekao je direktor Festivala Kenan Musić.


Ističe da su ove godine imali i poseban program OFF Talks tokom kojeg su reditelji i glumci razgovarali sa publikom.

“Pune sale gostiju koji su postavili desetine pitanja našim gostima govore da smo uspjeli ostvariti interakciju. Mi nismo festival koji samo šalje poruke, mi ostvarujemo dvosmjernu komunikaciju. Gosti su bili zainteresovani za sve sadržaje, ali najposjećeniji razgovor bio je Talks sa Lamogijom”, dodao je Musić.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Federalnog Ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Novo Sarajevo, Općine Centar Sarajevo i Visit Sarajevo.