24 - 29 JUL 2020

Petak, 06.09.2019.

11.Omladinski Film Festival Sarajevo je otvoren!

11.Omladinski Film Festival Sarajevo je otvoren!

Večeras u Multiplexu Cinema City, sa početkom u 20:00 sati, otvoreno je 11. izdanje Omladinskog Film Festivala (OFF).

Projekcijom filma „Mi smo videli leto“, srpskog redatelja Nikole Stojanovića, započet je program ovogodišnjeg OFF-a. Stojanović se predstavio publici zajedno sa svojom produkcijskom i glumačkom ekipom, rekavši kako mu je čast ponovo biti u Sarajevu i prikazati svoj film upravo pred sarajevskom publikom. 

Direktor festivala, a ujedno i večerašnji domaćin ceremonije, Kenan Musić, je istakao veliku zahvalnost svim prijateljima, autorima, gostima i sponzorima manifestacije, te naglasio kako bez njih OFF ne bi bio ovo što jeste danas. Dodijelio je i posebna priznanja pojedincima i kompanijama koje pomažu rad i razvoj filmske umjetnosti u našoj državi, pogotovo među mlađim generacijama. Tim povodom priznanja su dodijeljena kompanijama: MIBO komunikacije, RSG Media Group, Bosanski Klulturni Centar Sarajevo; te zlatarsko-juvelirskoj radionici Sofic. Posebno priznanje ove godine pripalo je gospodinu Jovanu Divijaku, osnivaču i predsjedniku Udruženja Obrazovanje gradi BIH. 

Na večerašnjoj ceremoniji predstavljen je program na kojem će biti prikazana 44 filma iz 12 zemalja, sa do sada rekordnim brojem premijera, njih 25. Najavljeni su naslovi dugometražnih filmova, te dolazak slavnog njemačkog glumca Damiana Hardunga povodom filma „Crvene narukvice: Početak“, koji je izuzetno značajan za ovogodišnji festival, obzirom da će prihod od prodaja karata ove projekcije biti doniran Roditeljskoj kući u Sarajevu. Posebna pažnja je skrenuta na pobjednički film 25. Sarajevo Film Festivala „Take Me Somewhere Nice“, koji će biti prikazan večeras u 21:00 sati, kao dio programa pod nazivom „Velikih 5“.

Sutra, već od 16:00 sati, slijede redovne projekcije filmova takmičarskog programa, a posjetioci će moći uživati u ovogodišnjoj atmosferi Omladinskog Film Festivala sve do 10. septembra, kada će biti dodijeljene nagrade Festivala, kao i Zlatni prsten Festivala, koji će biti uručen Damianu Hardungu.

Među mnogobrojnim posjetiocima, koji su večeras prošetali crvenim tepihom, su bili predstavnici 20 filmskih ekipa iz takmičarskih selekcija festivala, članovi žirija Milena Debeljković i Bojana Radulović, te poznati francuski producent dokumentarnih filmova Thiery Detaille. Ceremoniji je prisustvovao Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta i dugogodišnji prijatelj festivala, kao i Bakir Nakaš, Arma Tanović, producenti Lejla Dedić i Robert Tomić Zuber, predstavnici Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, SR Njemačke, te Ambasade Velike Britanije.