Ponedjeljak, 22.07.2019.

Srpski film "Mi smo videli leto" otvara 11. OFF

Srpski film "Mi smo videli leto" otvara 11. OFF

Kratki film rađen u produkciji Fakulteta za dramsku umjetnost u Beogradu, u režiji Nikole Stojanovića otvorit će 11. izdanje Omladinskog Film Festivala Sarajevo

Film je sjajna ilustracija ovogodišnje poruke Festivala „Glas generacije“ i oslikava trenutnu situaciju i probleme mladih na Balkanu. Razlog zašto ovaj film otvara Festival je njegova unikatnost i jednstavnost a u isto vrijeme i jačina i svojstvenost priče, saopćeno je iz programskog odjela Festivala.

Film govori o tinejdžerki koja gori od želje za životom i koja se seli u Kaliforniju te za sobom ostavlja sve što je ikada voljela. U svom zamrlom radničkom gradu u Srbiji, posljednje dane provodi sa dvojicom prijatelja iz djetinjstva. Napuštena mjesta bude sjećanja iz ratnog djetinjstva, a dvojicu momaka razdire ljubav prema istoj djevojci.


Režiju filma potpisuje Nikola Stojavnović, a scenarij Nađa Petrović koji su na prošlogodišnjem OFF-u imali premijeru svog debitantskog filma „Valjda znaš šta radiš“:

Nađa i Nikola u tandemu već treću godinu zaredom odišu jednistvenim filmskim pečatom koji u njihovim filmovima ostavlja sjajne i veoma jake i važne poruke za mlade.

Ostatak produkcijske ekipe sačinjavaju Producentice Tijana Savić, Anđa Zikić, Direktor fotografije Mladen Teofilović, Montažer Nikola Stojanović

Glavne uloge tumače Jelena Tjapkin, Nikola Pavlović i Mario Vrečo te u ostalim ulogama Milijana Kravić, Boban Ilić, Jelena Radenović, Gordana Seizović, Sanja Stojanović


Film „Mi smo videli leto“ koji će otvorit ovogodišnji OFF ujedno se nalazii u glavnoj takmičarskoj selekciji Festivala Wolf Competition. Nakon projekcije filma publici i gostima će se predstaviti ekipa filma s kojom će se publika i gosti moći družiti i dan poslije Festivala u sklopu programa „Coffee Break“.