Petak, 29.06.2018.

"Snijeg za vodu" otvara program OFF Generacija

"Snijeg za vodu" otvara program OFF Generacija

"Snijeg za vodu" je dobitnik Specijalnog priznanja žirija u kategoriji Generation KPLUS na 68. Berlinale film festivalu.

Bosanskohercegovački igrani film rađen koprodukciji sa Velikom Britanijom "Snijeg za vodu" otvorit će ovogodišnju selekciju OFF Generacija 10.Omladinskog Film Festivala Sarajevo.

"Snijeg za vodu" je dobitnik Specijalnog priznanja žirija u kategoriji Generation KPLUS na 68. Berlinale film festivalu.

Radnja filma je smještena u Sarajevu pod opsadom 1994.godine i govori o pokušaju ostvarivanja normalnog djetinstva u okolnostima u kojima se to čini skoro nemogućim. Film priča o humanosti i ratnim okolnostima.

Glavne uloge filma čine mladi bh. glumci India i Hadrian Tanović koji se u ovom filmu po prvi put pojavljuju na filmskom platnu, praćeni ekipom profesionalnih glumaca koju čine Izudin Bajrović, Amar Čustović, Davor Golubovići Saša Krmpotić. 

Film je snimljen u koprodukciji bosnanskohercegovačkih i britanskih produkcijskih kompanija 2020 Productions, Obala Art Center, Prime Time kao i  Sarajevo Film Academy. 


Ekipu filma čine režiser Christopher Villiers, producent Mirza Mutevelić, associate producer Caroline Sharp sa izvršnim producentima Adnan Ćuhara, Emina Ganić i Oskarom nagrađene Cat Villiers. Direktor fotografije filma je Louis Brennan, montažeri Ahmed Imamović, Bojan Mijatovići Gigi Cone Welch, dizajner zvuka Samir Fočo, muzika Michael Csanyi-Wills, scenografkinja Lana Pašić i Amina Avdić te kostimografkinja Neira Sinanbašić. 

Film će se prikazati zajedno sa još 5 filmova u ovoj selekciji. 

OFF Generacija je stari program Festivala, ali sa novim imenom. Kao i prethodnih godina ovaj program će predstaviti 5 filmova koji su namijenjeni posebno generaciji mladih ljudi u dobi od 15-26 godina ali i drugim ljubiteljima filma. Filmovi u ovom programu ne moraju biti režirani i predstavljeni od strane mladih autora tj. amatera i studenata filma koji su glavna takmičarska kategorija Omladinskog Film Festivala Sarajevo.