Četvrtak, 27.07.2017.

Dan 2: Haris Begić i Mario Ilić - Oni tek dolaze

Dan 2: Haris Begić i Mario Ilić - Oni tek dolaze

Drugog dana Omladinskog Film Festivala Sarajevo održan je prvi panel program u okviru kojeg su predstavljeni Haris Begić i Mario Ilić.

Da li je lakše napredovati i graditi svoju karijeru u Bosni i Hercegovini ili vani, te kakav je put do uspjeha, danas su govorili današnji panelisti Haris Begić i Mario Ilić.

Mladi fotografi, jedan Sarajlija, a drugi Tuzlak gostima u Al Jazeera Theatre danas su odgovorili na pitanja kako se odlučiti na potez napuštanja svoje zemlje i na šta su sve spremni kako bi svoju karijeru izgradli do kraja.

 


Haris je student Kraljevske Akademije Umjetnosti u Hagu i jedan je od top 10 studenata koji je javnosti poznat od objavljivanja njegovih fotografija protesta u Sarajevu u prestižnom New York Timesu, onda i na Reutersu, BBC-u, ali i na drugim svjetskim portalima.

Gostujući na današnjem panel programu Haris je rekao kako je teško napustiti svoju zemlju, ali da nema izbora pogotovo zato što mu se u BiH nije otvaralo mnogo mogućnosti. Kako kaže, njegov moto je "misli lokalno, djeluj globalno". Dalje, Haris naglašava kako je odluku o odlasku donio lako te da je imao podršku roditelja, te da nikad ne bi posustao.

 

Za razliku od Harisa, Mario ističe kako mu je veoma teško palo što je morao donijeti ovakvu odluku jer je veliki patriota i protivnik je odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, međutim nije imao izbora.

Obojica, danas su uspješni fotografi i snimatelji koji rade za velike svjetske agencije i kompanije koje su se odlučile koristiti njihove vještine i znanje.

Haris i Mario su za kraj poručili kako treba imati otvoren um i razuman pristup svojoj karijeri i budućnosti, te da treba birati ono što je najbolje za vas.