Profil


Omladinski Film Festival Sarajevo: Fokusiranje na nove ideje i ljude
Omladinski Film Festival Sarajevo već 14 godina promoviše debitante i mlade filmske autore iz regije i Evrope. OFF je do sada predstavio blizu 200 novih mladih autora iz čitavog svijeta te blizu 600 filmova. U prosjeku, godišnje Festival predstavlja 50 autora iz 11 zemalja svijeta. Festival iz godine u godinu okuplja sve veći broj mladih autora ali i gostiju koji prepoznaju posvećenost Festivala kratkom studentskom profesionalnom i amaterskom filmu, temama bitnim za svijet oko nas te posvećenost i fokusiranju na nove ideje i ljude. Festival je u zadnjih 14 godina posjetilo preko 40.000 ljudi iz Bosne i Hercegovine i regije. 
 
U prosjeku Festival predstavlja 200 akreditovanih gostiju (po Festivalu) i na desetine novinarskih ekipa od čega 5 internacionalnih eminentnih medija koji prate festivalska dešavanja, program i aktivnosti.. Ono po čemu se OFF razliku od drugih Festivala je to što je ovo Festival za mlade i o mladima, ne ignorišući i bitnost starijih generacija u proecsu predstavljanja filma kao optimalnog rješenja svih problema s kojim se aktuelna generacija susreće. Organizaciju Festivala sačinjava zasigurno jedna od najmlađih festivalskih - produkcijskih ekipa u Evropi, sa prosjekom godina starosti 25.

Omladinski Film Festival Sarajevo glavni akcenat stavlja na regionalni i evropski kratki studentski i kratki profesionalni film. Cilj je promovisati mlade filmske autore iz jugoistočne Evrope i stvoriti platformu i ambijent u okviru kojih mogu predstaviti svoje profesionalne i amaterske filmove te steći nove kontakte i veze za dalje djelovanje.

Prethodnih godina Omladinski Film Festival Sarajevo se pokazao kao nezaobilazan i jedinstven događaj za mlade ljude koji okuplja autore i goste iz više od 10 zemalja svijeta na jednom izdanju i to je jedan od osnovnih razloga zašto osjećamo potrebu i dužnost da radimo jedan ovakav festival. Bosna i Hercegovina, zajedno sa regijom u kojoj se nalazi, je zemlja koja jako malo pridodaje važnost i pažnju omladini, posebno mladima koji se bave filmskom i bilo kakvom drugom umjetnošću. Omladinski Film Festival Sarajevo se upravo želi baviti tim problemima i nedostacima. Pored standardnog filmskog takmičarskog programa OFF se fokusira na edukaciju i sticanja novog znanja kroz prizmu filma i umjetnosti o aktuelnim i bitnim problemima koji tište mlade naraštaje. 

Cilj Festivala je oživjeti zdrav takmičarski duh i omogućiti mladim filmskim autorima iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope da se upoznaju, razmjenjuju iskustva i ostvaruju nova poznanstva, te da predstavljajući svoje radove steknu nove vještine i znanja.

Ono po čemu svi prepoznaju Omladinski Film Festival Sarajevo je ljubav prema kratkom filmu ali i po jedinstvenim lokacijama naših otvorenih kina. Ambijenti nekonvecionalnih kino prostora i jedinstveni ugođaji prilikom gledanja filmova su naši zaštitni znakovi. Jedinstveni ambijent Žute tabije, najatraktivnijeg gradskog vidikovca te prelijepa aula Doma Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine gdje su upravo i smještena naša otvorena kina, su unikatni momenti kojih se svi rado sjećaju.