Srijeda, 26.04.2023.

OFF Generation Features: Potvrđeno šest naslova u utrci za najbolji dugometražni film

OFF Generation Features: Potvrđeno šest naslova u utrci za najbolji dugometražni film

Naslovi u takmičarskom programu dugometražnog filma dolaze sa ovogodišnjeg Berlinalea, filmovi nominovani za Oscara i neki od najboljih filmova proizvedenih u ovoj i prethodnoj godini.

Ovogodišnji 15. Telemach Omladinski FIlm Festival (OFF) predstavlja do sada najveći broj dugometaržnih filmova, a s tim u vezi i najveći broj dugometražnih filmova u selekciji OFF Generation Features, takmičarskom programu.


Do sada potvrđeni naslovi su:

➤ The Lost Boys (Belgium/France) Dir. Zeno Garton

Džo je u popravnom domu za mlade i priprema se za povratak u društvo, ali nije siguran kako će izgledati život izvan bodljikave žice. Njegova želja za slobodom se umanjuje kada Viliam dolazi i doseljava u ćeliju pored njegove. Zajedno kreću na put emocionalne i izražajne emancipacije, istražujući fotografiju opskurne kamere, tetoviranje, ples i rep. Kako njihova strast raste, tako raste i njihova čežnja i očaj.

➤ EO (Poland/Italy) Dir. Jerzy Skolimowski

EO, sivi magarac radoznalog duha i melanholičnih očiju, započinje svoj život cirkuskog izvođača, ali ubrzo bježi kroz poljska i italijanska sela. Na svom putu ka slobodi upoznaje problematičnog mladog sveštenika, groficu, razuzdani fudbalski tim, i suočava se sa kulturnim i ekološkim problemima savremenog društva.

➤ Close (Belgium) Dir. Lukas Dhont

Kako se ljeto bliži kraju, nerazdvojni 13-godišnji najbolji prijatelji Leon i Remi odlučuju da ostatak odmora provedu zajedno. Njihova veza je toliko jaka da podsjeća na neraskidivu bratsku povezanost, čak i izvan njihovog vlastitog razumijevanja. Međutim, kada njihovo blaženo prijateljstvo prvog dana škole privuče pažnju njihovih školskih drugova, bolni komentari stavljaju Léovu i Rémijevu blisku vezu pod upitnik. Nakon toga, ništa više neće biti isto.

➤ When Will Everything Be Like It Was Before (Germany) Dir. Sonja Heiss

Odrastanje na tlu najveće psihijatrijske klinike u Schleswig-Holsteinu jedinstveno je iskustvo. Za Joachima, najmlađeg sina ravnatelja Meyerhoffa, pacijenti su praktički obitelj, a prema njemu se puno bolje odnose od njegova dva starija brata koji ga često tjeraju na napade bijesa. Dok njegova majka (Laura Tonke) slika akvarele i sanja o italijanskim ljetnim noćima, čeznuvši za predahom od stalne kiše u sjevernoj Njemačkoj, njegov otac tiho slijedi svoj put, ne dovoljno diskretno. Međutim, kako Joakim polako odrasta, njegov svijet, ne samo kroz gubitak svoje prve ljubavi, počinje da puca.

➤ Elaha (Germany) Dir. Milena Aboyan

Elaha (22) vjeruje da mora da povrati svoju navodnu nevinost prije nego što se uda. Kirurg joj može rekonstruirati himen, ali si ona ne može priuštiti takvu operaciju. Pita se: zašto uopšte mora da bude djevica i za koga?

➤ The Path (Germany) Dir. Tobias Wiemann

Francuska 1940. godine: progonjen od strane nacista, njemački kritički novinar Ludwig i njegov 12-godišnji sin Rolf nalaze se nasukani u Marseillesu. Cilj im je otputovati u New York gdje ih Rolfova majka već predugo čeka. Igra pogađanja "Dobro ili loše? - Disident ili saradnik?" ubrzo postaje smrtno ozbiljna kada više nego ikada moraju da se suoče sa inspektorima i zvaničnicima u Evropi pod kontrolom nacista.


 

Filmovi će se prikazivati u sklopu Open Air kina Poli Open Air Gimnazijska i Vils Summer Screen powered by Općina Novo Sarajevo.

Prije projekcije filmova publici će se predstaviti ekipe filmova, a dan polsije gosti i publika će moći razgovarati sa rediteljima i rediteljicama te glumicama i glumcima, a u sklopu OFF Talks programa.

Ovogodišnji članovi žirija koji će odlučivati o najboljem dugometražnom fimu festivala, selekcija OFF Genration Features su Anila Gajević, casting agentica, Danilo Marunović, crnogorski reditelj i Edib Ahmetašević poznati bh. Snimatelj sa zagrebačkom adresom.

Naslovi u takmičarskom programu dugometražnog filma dolaze sa ovogodišnjeg Berlinalea, filmovi nominovani za Oscara i neki od najboljih filmova proizvedenih u ovoj i prethodnoj godini.

Ovogodišnji 15.Telemach Omladinski Film Festival sarajevo se održava od 18. do 22. jula i ugostit će preko 150 međunarodnih gostiju, nekoliko teen glumačkih zvijezda, a Festival očekuje preko 15 000 posjetilaca.

Tokom mjeseca maja u juna bit će predstavljeni svi festivalski programi i selekcije.