Subota, 18.06.2022.

OFF Plus: Pet rediteljica i pet priča o prošlosti, traumi i odnosu prema svijetu oko nas

OFF Plus: Pet rediteljica i pet priča o prošlosti, traumi i odnosu prema svijetu oko nas

14.OFF publici predstavlja jednu posebnu selekciju posvećenu autoricama i rediteljicama koje izražavaju svoju umjetničku slobodu kroz dokumentarnu filmsku formu. U ovoj selekciji dajemo glas ženama koje na poseban način obrađuju razne socijalne teme kao što su trauma, rat i odnos sa prošlosti.

Omladinski Film Festival Sarajevo u 2022. godini ponovo donosi segment dokumentarnog programa, a OFF Plus sa ponosom predstavlja: My Uncle Tudor (Olga Luconivoca), Mission Hebron (Rona Segal), My Father's Naples (Alessia Bottone), What remains (Marta Massa), Town Ruled by Animals (Prisca Van Der Mullen).

Mission Hebron (Rona Segal)

U Izraelu se vojnici regrutiraju sa 18 godina. Nekoliko mjeseci kasnije, oni su već zaduženi za palestinski građanski život, u gotovo svim aspektima. Njihove misije mogu uključivati provale u porodične kuće, kontrolu karantina ili hapšenje djece. Šest bivših vojnika se suočava sa kamerom i prisjeća svoje nedavne službe. Uključujući rijetke snimke mobilnog telefona, koje su snimili lokalni svjedoci, Misija: Hebron nudi nepokolebljiv vodič kroz najproblematičniji grad na Zapadnoj obali.

My Uncle Tudor (Olga Luconivoca)

Nakon 20 godina šutnje, režiserka se vraća u kuću svog djetinjstva na sjeveru Moldavije. Kamera snima idiličnu scenu koja kao da pripada drugom dobu. Stare tetke pričaju o prošlosti, a na režiserkinja pitanja odgovara i amidža Tudor. Ona ga postepeno suočava sa svojom traumom, za koju je on odgovoran.

My Father's Naples (Alessia Bottone)

Giuseppe je gledao u horizont kao da tamo postoji nešto za čim čezne, kao da postoji nešto što će ga osloboditi.

What remains (Marta Massa)

Dvije žene razgovaraju o svojim tijelima. Sjećaju se jedinstva koje su osjećali sa svojim tijelima u djetinjstvu i kako je ono narušeno u odrasloj dobi.

Town Ruled by Animals (Prisca Van Der Mullen)

Srebrenica je u proteklih 25 godina postala simbol genocida koji je u ljeto 1995. godine užasno okončao rat u BiH. Ako sada posjetite Srebrenicu kao stranac, zapanjujuće je koliko stanovnika stvara istu negativnu sliku o Srebrenici i koliko je beznadežna u ovom trenutku. Kao naizgled samoispunjavajuće proročanstvo, čini se da isti glasovi odjekuju često praznim ulicama dok Srebrenicu sve više napuštaju njeni građani. U međuvremenu, ulične životinje kao da pokazuju paralele s ljudskim društvom, kao da i one čuju i djeluju na te glasove koji odjekuju. Grad kojim vladaju životinje stoga je napravljen sa životinjama lutalicama i životinjama koje, svjesno ili nesvjesno, odlično oslikavaju priču o savremenoj Srebrenici.