Srijeda, 21.07.2021.

Otvoren 13. Omladinski Film Festival Sarajevo, 4 dana filmske čarolije

Otvoren 13. Omladinski Film Festival Sarajevo, 4 dana filmske čarolije

Karte se mogu nabaviti u sistemu kupikartu.ba, ispred BBI Centra ili pred projekcije filmova.

Trinaesti Omladinski Film Festival Sarajevo otvoren je večeras prikazivanjem francuskog filma „Slalom“ u sarajevskom Pozorištu mladih te prikazivanjem filma „Memores of A Teenager“ na Open Air Cinema Gimnazijska, na igralištu osnovne škole „Safvet beg Bašagić“.

Večerašnjoj ceremoniji otvaranja prisustvovao je veliki broj zvanica, a domaćini na prijemu na crvenom tepihu bili su Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić te direktor Festivala Kenan Musić. Među gostima festivala su i članovi žirija Daniel Ebner, direktor Vienna Shorts i Ines, Tanović, Ambassador SAD-a u BiH Eric Nelson te petočlana delegacija američke ambasade u Sarajevu, direktor TZKS Kenan Magoda, ministri u Vladi KS te mnogobrojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Grada Sarajeva.-

„Drago mi je da smo uspjeli dovesti i ugostiti mlade filmske autore iz cijele Evrope, koji će se, poštujući sve propisane mjere, družiti sa nama narednih dana. Siguran sam da će sve proći u najboljem redu, te da će posjetioci uživati u filmovima i drugim sadržajima koje smo za njih pripremili ove godine. Još više mi je drago što nakon prošle godine imamo nešto više gostiju i prijatelja Festivala večeras, u ovoj prelijepoj festivalskoj noći. Vrijeme će nas poslužiti što je najbitnije, Teška je godina iza nas što finansijka što za samu filmsku industriju. Volja, trud, posvećenost su presudili da Festival ne bude otkazan, iako se nažalost išlo u tom smjeru. Zahvaljujem se svim pokroviteljima i ssponzorima koji to nisu dozvolili i omogućili su minimum koji je bio potreban da se ovdje večeras družimo.“  Ove godine imamo filmove koji nam dolaze sa Canness Film Festivala, Venecije, Berlinalea, a neki od njih su na Netflixu od ove jeseni i to su potvrde koliko kvalitetetan program imamo. Svi kratki filmovi u dvije selekcije imaju ili svjetsku ili evropsku premijeru“, kazao je Kenan Musić, direktor OFF-a. 

 I ovaj put, najviše pažnje posjetilaca privuklo je otvoreno kino u Gimnazijskoj, koji je najatraktivniji dio programa ovogodišnjeg festivala.

„Smatram da će Festival do subote, do kada traje, ispuniti sva ovogodišnja očekivanja, iako će biti održan u znatno smanjenom kapacitetu, te da ćemo od iduće godine već biti u okvirima i kapacitetima na koje smo navikli“, poručio je Musić. 

Podsjetimo da će trinaesto izdanje OFF-a predstaviti 26 filmova. U sklopu programa Festivala održat će se i dva master class programa.

Karte se mogu nabaviti u sistemu kupikartu.ba, ispred BBI Centra ili pred projekcije filmova. 

Kompletan program Festivala je dostupan na www.omladinski.ba kao i svi detalji festivala.