Četvrtak, 17.06.2021.

Predstavljen glavni program 13.OFF-a: 19 filmova, 17 premijera

Predstavljen glavni program 13.OFF-a: 19 filmova, 17 premijera

Omladinski Film Festival Sarajevo danas je predstavio glavni takmičarski program 13. izdanja Festivala koji se održava od 21. do 24. jula 2021.

Glavni takmičarski programi podrazumijevaju selekcije Wolf Competition i OFF Generacija.

Wolf Competition u 2021. godini (studentski profesionalni filmovi) donosi 9 kratkih igranih filmova, koji se takmiče za najbolji kratki film Festivala. Filmovi u ovoj kategoriji su producirani u 2019. i 2020. godini, svi filmovi u ovoj selekciji imajau premijeru na 13.Omladinskom Film Festivalu Sarajevo.

Filmovi u ovoj selekciji su: "The Voide Inside" (Njemačka), "Škola koja ne postoji" (Hrvatska), "One Elevator Apart" (Bugarska), "Maks" (Slovenija), "Island Living" (Island), "I’m Calling Your Father" (Sjeverna Makedonija), "Fish out of Water" (Austria), "Escape from a Good Prison" (Slovačka), "Brod u boci" (Hrvatska).

Filmovi u selekciji OFF Generacija su filmovi starijih (28+) autora ili filmovi namijenjeni svojom tematikom mladima i njihovim problemima.

U ovoj selekciji OFF donosi 10 naslova i to 8 premijera. Filmovi koji će biti prikazani su: "Whales Don’t Swim" (Francuska), "Walk With Kings" (Belgija), "Teen Horses" (Francuzi), "Organizmi" (Srbija), "La Sacre" (Francuska), "Jonni Cauboy" (Norveška), "Fairyoucious" (Francuska), "Eggshell" (Irska, Italija), "Cross Your Heart" (Danska) te "All Smothered" (Belgija). U ovoj kategoriji filmovi se takmiče za nagradu najbolji kraatki film u selekciji OFF Generacija.

Filmovi će biti prikazani u 4 slota ukupno drugog i trećeg dana Festivala u Pozorištu Mladih.

Ovogodišnji OFF se održava na 3 lokacije, Pozorištu Mladih, otvoreno kino na igralištu OŠ "Sfvet-beg Bašahić" i na novoj festivalskoj lokaciji koja će biti predstavljena u mjesecu julu.

Pored ovih filmova OFF će prikazati i pet dugometražnih takmičarskih filmova, te 3 filma u sklopu selekcije OFF Screen. Ovi programi će biti predstavljeni također u mjesecu julu.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta KS, Grada Sarajeva te uz grant Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnji Festival akcenat stavlja na slobodu govora i izražavanja. Pored filmova OFF će na ovu temu govoriti i kroz 2 panel programa.