Utorak, 13.04.2021.

In memoriam: Jovan Divjak

In memoriam: Jovan Divjak

Jovan Divjak svoj život utkao je u Udruženje “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, čiji je osnivač. Jovan Divjak je bio veliki prijatelj Omladinskog Film Festivala Sarajevo, a 2019. godine Festival Divjaku odao priznanje Plaketom Mladih.

“Ne pucaj!”, rečenica je koja je urezana u pamćenje svih Bosanaca i Hercegovaca koji su preživjeli rat i opsadu i po kojoj će, između ostalog, pamititi generala Jovana Divjaka.

I u ratu i u miru, Jovan Divjak je imao isti cilj, a to je jedinstvena i multikulturalna Bosna i Hercegovina. U ratu se borio na prvoj liniji, u generalskoj uniformi, a u miru kao humanista – obrazovanjem, pomažući, prije svega, djeci i mladima.

Smrt Jovana Divjaka veoma je potresla građane naše zemlje, posebno njegove sugrađane Sarajlije.

Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio Vojnu akademiju. Na početku rata napustio je Jugoslovensku narodnu armiju i pridružio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Postao je brigadni general i pomoćnik načelnika Glavnog štaba.

Nosilac je velikog broja priznanja, između ostalih: Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Legije časti Republike Francuske, Ordena Lafayette, Plakete Međunarodnog komiteta lige humanista, priznanja Graditelj mira i mnogih drugih.

Omladinski Film Festival Sarajevo će Čika Jovu pamtiti kao velikog borca za mlade, obrazovanje i za one prave vrijednosti Bosne i Hercegovine. Ulažući svoje vrijeme, energiju i novac u mlade ljude, pokazao je svima koliko je obrazovanje mladih i novih generacija bitno. 

Jovan Divjak je bio veliki prijatelj Omladinskog Film Festivala Sarajevo i ostat će upamćen kao najveći i najbolji prijatelj više od 500 mladih ljudi koji su radeći OFF imali priliku saznati koliko njegova podrška značila.