Subota, 25.07.2020.

Otvoren 12.Omladinski Film Festival Sarajevo

Festival se ove godine održava na četiri lokacije: Pozorište mladih Sarajevo, Drive-In Cinema (na uličnom parkingu u ulici Kotromanića, u sarajevskom naselju Marijin Dvor), igralište osnovne škole „Safvet beg Bašagić“ (Gimnazijska 1) i Termalna rivijera Ilidža.

Dvanaesti Omladinski Film Festival Sarajevo otvoren je večeras prikazivanjem filma „County Lines“ u sarajevskom Pozorištu mladih i na open air lokacijama na igralištu osnovne škole „Safvet beg Bašagić“ (Gimnazijska 1) i na Termalnoj rivijeri Ilidža, dok je u sklopu Drive-In Cinema prikazan film „Green Book“. Interes publike, očekivano, i ove godine je veliki na svim lokacijama. 

„Ono što nam je maksimalno drago jeste da se svi pridržavaju mjera koje su donesene zbog epidemije koronavirusa. Također, drago mi je i da smo uspjeli dovesti mlade filmske autore iz regije, koji će se, poštujući sve propisane mjere, družiti sa nama narednih šest dana. Siguran sam da će sve proći u najboljem redu, te da će posjetioci uživati u filmovima i drugim sadržajima koje smo za njih pripremili“, kazao je Kenan Musić, direktor OFF-a.

 I ovaj put, najviše pažnje posjetilaca privuklo je Drive-In Cinema, koji je najatraktivniji dio programa ovogodišnjeg festivala, ali i za gledanje filmova iz vreća za sjedenje i ležaljki također je pokazan veliki interes. 


„Imamo vrhunske filmove u programu koji ove godine stižu sa velikih svjetskih festivala. Tako narednih dana posjetioce očekuju premijere pojedinih filmova za jugoistočnu Evropu, vrhunski filmovi na Drive-In Cinema, predstavljanje autora koji su došli, te dobar networking i druženje koje smo spremili u sklopu festivalskih programa. Smatram da će Festival do srijede, do kada traje, ispuniti sva ovogodišnja očekivanja, iako će biti održan u znatno smanjenom kapacitetu“, poručio je Musić.

Organizatori festivala dodijelili su priznanje Specijalni prsten Vuka za 2020. godinu Vladi Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Marijom Nenadićem. Priznanje je, u ime Vlade KS-a, preuzeo Adi Kalem, ministar saobraćaja KS-a. Isto priznanje uručeno je i šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru.

Podsjetimo da će dvanaesto izdanje OFF-a predstaviti nešto više od 35 filmova iz 12 zemalja svijeta, od čega je 10 svjetskih i 15 regionalnih premijera. 

U sklopu Drive-In kina bit će prikazano ukupno šest filmskih naslova, iz programa OFF Screen: „Green Book“, „The Inevitable Defeat of Mister & Pete“, „The Town“, „The Shiny Shrimps“, „Argo“ i „Nightcrawler“. Za novo izdanje Drive-In Cinema OFF je spremio veće platno, kako bi i užitak u gledanju filmova bio veći.

Festival se ove godine održava na četiri lokacije: Pozorište mladih Sarajevo, Drive-In Cinema (na uličnom parkingu u ulici Kotromanića, u sarajevskom naselju Marijin Dvor), igralište osnovne škole „Safvet beg Bašagić“ (Gimnazijska 1) i Termalna rivijera Ilidža. 


 Karte se mogu nabaviti u box office centrima ispred BBI Centra i u Importane centru, u hotelima Hollywood i Hills, kao i u sistemu kupikartu.ba i na prodajnim mjestima kupikartu.ba širom BiH.