Subota, 24.08.2019.

Wolf Competition: 18 filmova iz 12 zemalja u utrci za Zlatni prsten Vuka

Wolf Competition: 18 filmova iz 12 zemalja u utrci za Zlatni prsten Vuka

Glavni takmičarski program Omladinskog Film Festivala Sarajevo – Wolf Competition - ove godine donosi 18 filmskih naslova iz 12 zemalja svijeta među kojima 10 svjetskih premijera

Ovogodišnji glavni takmičarski program Omladinskog Film Festivala Sarajevo (OFF) iako donosi manje filmova nego inače biće značajan po broju svjetskih premira te po broju zemalja učesnica. Od 950 prijavljenih filmova koliko je pristiglo za ovu selekciju iz 42 zemlje svijeta, selektori OFF-a odlučili su se za 18, među kojima dominiraju francuski filmovi.

Takmičarsku selekciju Wolf Competition otvorit će ukrajinski film „Porodični sat“ (Family Hour) koji tematizira problem mladića koji zbog nedovoljno pažnje svojih roditelja upada u psihološku krizu. 

Ovaj slot će u subotu 7. septembra prikazati i film „Pollux“ koji tematizira sličan probelm međutim fokusirajući se namladu grupu dječaka u malom francuskom gradiću i posljedice u koje upadaju zbog svojih roditelja koji nemaju kontrole nad njima. Filmovi iz ovog slota „Dinner“, „Disseminare“, „The Mall“ i „Litle white Dude“ također će pričati o poteškoćama tinejđera o uklapanju u sredinu u kojoj se nalaze te će se baviti njihovim psihološkim stanjima i pokušajima da pronađu rješenje i vlastiti mir.


Treći dan Festivala slot Wolf Competition programa obilježit će filmovi raznolikih tema, a među njima je i film otvaranja „Mi smo videli leto“ koji najbolje tematizira stanje u društvu i urušavanja sistema, kroz mladu djevojku koja napušta jedan mlai grad u Srbiji, tražeći bolje sutra.. Pored ovog srpskog filma na rasporedu će biti i „Somewhere were we are“, „Patient 1642“, „Departures“ i „Puzzle“. 

Za razliku od filmova iz prvog slota ovaj slot će biti prožet temama ljubavi i sposobnosti mladih da žrtvuju ono što im je drago kako bi im sutra bilo bolje  ali i aktuelnih tinejđerskih problema i sukoba sa sredinom u kojoj žive kako bi svoje dane provodili nepoštivajući pravila i živjeli divlje. Film koji se definitivno ističe u cijeloj selekciji je film „Patient 1642“ talijanskog reditelja Tommasa Franginija koji je i prethodnih godina na OFF-u predstavljao filmove koji su smješteni u daleku prošlost i prožeti su dubokom fikcijom koja metaforički oslikava današnjicu.

Četvrti dan Festivala u trećem slotu ove selekcije, tematski, nalaze se jedni od najdramatičnijih filmova koji obrađuju tematike suočavanja sa tragedijama i bliskom prošloću. U ovom slotu između ostalog predstavit će se filmovi „Pardon“, „Silence“, „The Washing“ . 


Film koji će se sigurno istaći u ovoj selekciji je film „Masks“ koji će tematiku ljubavi jedne sestre prema bratu predstaviti na jedan veoma zanimljiv način, možda do sada neviđen. Posljednji slot ove selekcije će prikazati i jedini bh. film u Wolf Competition selekciji, Seada Šabotića „Ours“. Jedini film u Wolf Competition koji se može označiti kao komedija se također prikazuje pretposljednjeg dana festivala i nosi ime „Anniversary“.