Ponedjeljak, 17.06.2019.

Filmovi pod zvijezdama: Predstavljen program dugometražnog filma

Jedanaesto izdanje Omladinskog Film Festivala Sarajevo donosi do sada najbolje filmske naslove u kategoriji dugog filma. Riječ je o filmovima nastalim u 2018. i 2019.godini, a koji su rađeni u produkciji najvećih svjetskih filmskih kuća kao što su Netfli, Universal pictures ali i njemačke produkcijske kuće Bantry Bay.

Selekcija Velikih 5 donosi pet dugometražnih filmova koji su namijenjeni publici svih uzrasta i nose snažne poruke za i o mladima ali i za one starije. Filmovi će biti prikazani u sklopu otvorenog kina OFF Open Air Cinema Midtown na sportskom igralištu Osnovne škole Safvet-beg Bašagić u Sarajevu.

Ovogodišnja selekcija Velikih 5 biće otvorena filmom „Take Me Somewhere Nice“ bh. rediteljice Ene Sendijarević, a iduća četiri dana prikazat će se dva evropska i jedan američki film. Njemački film „Red Bracelest: The Beginigs“ na OFF-u će imati svoju regionalnu premijeru, dok će ostali filmovi u ovoj selekciji imati bh. premijeru.

 

Take Me Somewhere Nice (Danska/BIH)

Film donosi priču o djevojci Almi koja iz Holandije dolazi u Bosnu i Hercegovinu kako bi posjetila oca kojeg nikada ranije nije upoznala gdje od samog početka ništa ne ide po planu. Njen rođak Emir joj daje hladan prijem i ruga se njenom lakom životu na Zapadu. Istovremeno, nesporna seksualna hemija dovodi Almu do strastvenog odnosa sa Emirovim najboljim prijateljem, problematičnim Denisom. Dok se prepreke penju, Alma ostaje neustrašivo odlučna da slijedi svoj plan i pronađe oca. 

Red Bracelets: The Beginning (Njemačka)

Šest tinejdžera ne može voditi normalan život kao njihovi prijatelji: umjesto da igraju nogomet, sastaju se s prijateljima, idu u školu ili provode vrijeme sa svojim obiteljima, dugo su u bolnici. Iako pate od različitih bolesti, članovi grupe „Crvene narukvice“ dijele zajedničku želju: provode svoju mladost što je moguće normalnije. Leo, Jonas, Emma, Alex, Toni i Hugo uče o vrijednosti prijateljstva u ovoj strašnoj i izvanrednoj situaciji, a promjene rasloženja od radosti do tuge svakodnevno stvara jedinstvenu vezu između njih. Dok doživljavaju život i smrt, svoju prvu veliku ljubav i odlaze na noćne ekspedicije kroz bolnicu, oni pokreću grupu "Crvene narukvice", a pacijenti s različitim sudbinama i osobnostima postaju najbolji prijatelji.

Love, Simon (SAD)

Svatko zaslužuje veliku ljubavnu priču, ali za 17-godišnjeg Simona Spiera, to je malo kompliciranije. Nije rekao svojoj obitelji ili prijateljima da je gay, a ne zna ni identitet anonimne osobe s kojom je uspostavio chat komunikaciju na internetu.  Simonova sudbina i rješavanje njegovog problema ovaj čini u isto vijeme smiješnim, zastrašujućim i mijenja život svih nas.

 

The Kings of Summer (SAD)

Tri prijatelja tinejđera, u konačnom činu neovisnosti, odlučuju provesti svoje ljeto gradeći kuću u šumi i živeći izvan zemlje. Ubrzo će shvatiti da, koliko god uživaju i nemaju pritisak od svojih roditelja novi problemi dolaze i morat će da odluče kako se nositi s njima. Kako god, prava ljetna avantura, smjeh, suze ali i radost i tuga neće izostati.

 

22 July (SAD/Norveška)

Dramatizacija najsmrtonosnijeg terorističkog napada u Norveškoj, u kojem desničarski ekstremist ubija 77 tinejdžera u kampu za mlade 2011. godine. Ovaj film priča priču o ubilačkom phodou Andreja Brejvika, suočavanju žrtava za posljedicama i novim traumama.

Raspored projekcija filmova u selekciji Velikih 5 biće objavljen 28. augusta. Karte će biti moguće kupiti i rezervisati putem web stranice Festivala i u sklopu festivalskog BO OFFICE centra.