Petak, 31.08.2018.

Večeras počinje 10.Omladinski Film Festival Sarajevo

Večeras počinje 10.Omladinski Film Festival Sarajevo

U petak, 31. Augusta u 20 sati svečano se otvara 10.Omladinski Film Festival Sarajevo.

U petak, 31. Augusta u 20 sati svečano se otvara 10.Omladinski Film Festival Sarajevo. 

Ovogodišnji Festival otvorit će film „Lijana“ srpskog reditelja Ivana Đurovića. Nakon projekcije publici će se predstaviti i ekipa filma. U isto vrijeme na otvorenom kinu Park Hastahana biće prikazan film „Martyr“ iz selekcije Velikih 5.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja biće dodjeljena i dva počasna festivalska prstena jednom pojedincu te jednoj kompaniji za konstantnu podršku i pomoć pri razvoju Omladinskog Film Festivala Sarajevo.

Crvenim tepihom 10.OFF-a prošetat će i osobe iz javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine i regije među kojima su Mirvad Kurić, Slaven Došlo, Stevan Filipović, Robert Tomić Zuber, jovan Divjak te brojni domaći reditelji, glumci i autori. Ceremoniji će prisustvovati i ekipe filmova „Snijeg za vodu“ (BiH) , „Private Acess“ (FR), „Johann“ (GER) iz selekcije OFF Generacija te ekipa filma „Lijenština“ iz selekjcije Velikih 5. 

Ostale ekipe Festivalu će se pridružiti na dan emitovanja filmova.

Ovogodišnji Festival trajat će 5 dana i donosi 31 film iz 14 zemalja svijeta. Već u subotu na rasporedu je program OFF Mini market: Making of Egzil u sklopu kojeg će gostovati ekipa filma Frenkire, Kontra i reditelj Mario Ilić. Ulaz na ovaj program je besplatan. Isti dan na rasporedu je Slot OFF Generacija koji donosi 6 naslova, te slot Kratki metar 1 u sklopu kojeg će se prvu noć predstaviti 8 filmova, od čega 2 svjetske premijere. U 20:30 slijedi bh. premijera filma „Lijenština“ reditelja Alekse Stefan Radunovića.

Kompletan program dostupan je na stranici festivala i festivalskom centru u Cinema City, a karte su u prodaji svaki dan od 11-21h na blagajnama Multiplexa Cinema City.