Srijeda, 25.07.2018.

Višestruko nagrađivani filmovi: Predstavljen program Velikih 5

Višestruko nagrađivani filmovi: Predstavljen program Velikih 5

Sa nagradom za najbolju glumicu, sa 65. Pula Film Festivala u Sarajevo stiže i film "Ivan". Program otvara film "Lijenština" mladog Alekse iz Crne Gore

Omladinski Film Festival Sarajevo u sklopu ovogodišnjeg programa Velikih 5 - The Biggest 5 donosi, kako i sam naslov selekcije kaže, pet dugometražnih filmova. Zemlje učesnice u programu koje su sudjelovale u produkciji ili koprodukciji filmova su: SAD, Italija, Slovenija, Crna Gora i Lebanon 

U ovogodišnjoj selekciji Velikih 5 - The Biggest 5 OFF donosi čak 5 premijera i to 3 regionalne premijere i 2 bosanskohercegovačke premijere.

OFF sa ponosom objavljuje ovogodišnje filmove ove selekcije:

 

REGIONALNE PREMIJERE

Me, Earl and Dying Girl (SAD)

Trajanje: 105 minita

Reditelj: Alfonso Gomez - Rejon

Closet Monster (SAD)

Trajanje: 90 minuta

Reditelj: Stephen Dunn

BH. PREMIJERE

Ivan (Slovenija/Hrvatska)

Trajanje: 95 minuta

Reditelj: Janez Burger

Lijenština (Crna Gora)

Trajanje: 83 minute

Reditelj: Aleksa Stefan Radunović

Martyr (Lebanon/Italija)

Trajanje: 80 minuta

Reditelj: Mazen Khaled

 

Filmovi u ovogodišnjoj selekciji Velikih 5 tek počinju svoj festivalski život. Tako će film "Lijenština" Alekse Radunovića, nakon Motovuna te Herceg Novi Film Festivala svoje treće prikazivanje imati na OFF-u. Sa nagradom za najbolju glumicu, sa 65. Pula Film Festivala u Sarajevo stiže i film "Ivan". Jedan od filmova koji će tek da zaživi i pokupi simatije publike je zasigurno film "Martyr" koji je veliki uspjeh doživio na festivalima u Londonu i Veneciji.

U regionalnim premijerama OFF donosi dva američko-kanadska filma posvećena svojim tematikama mladima, a uzbudljivošću filma svim generacijama. Riječ je o naslovima "Closet Monster" i "Me, Earl and dying girl" koji neće ovogodišnju publiku ostaviti ravnodušnima.

Filmovi iz selekcije Velikih 5 se prikazuju u Multiplexu Cinema City i Lazy Cinema na Žutoj tabiji.