Žiri 2017

Ensar Altay (Producent, Turska) - predsjednik žirija za dokumentarni film

Altay je jedan od progresivnijih freelance filmskih radnika u Republici Turskoj koji je svoje znanje iz oblasti režije, produkcije i montaže stekao na Londonskoj Film Akademiji, dok se prethodno školovao na Uludag Univerzitetu, na Fakultetu za Agrokulturu i Ekonomiju.

Ensar Altay je u veoma kratkom periodu stekao poštovanje i povjerenje velikih svjetskih televizijskih korporacija i njihovih producenata za dokumentarni film.

U periodu od 2010 i 2015 godine Altay je producirao dva dokumentarna filma za Al Jazeera Documentray te za TRT World,

Režirao je i tri dokumentarca za koja potpisuje režiju i scenarij, a svaki od njih je imao zapažena predstavljanja na festivalima u Evropi.

Ensar Altay po prvi put dolazi u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao učesnik jednog festivala i to ovaj put kao predsjednik žirija za takmičarski program - dokumentarni film.

Altay se ovim poslom bavi tek 7 godina. Kako god, to je bio sasvim dovoljan period da osvoji veliki broj prestižnih regionalnih i nacionalnih nagrada. Trenutno je uposlenik TRT World (turska državna radio-televizija) kao senior producent za dokumentarni program.

Ensar Altay će na 9. Omladinskom Film Festivalu Sarajevo presjedati žirije za takmičarski dokumentarni program - Doku forma.

 
Arma Tanović (Glumica, prof. glume, Bosna i Hercegovina) - predsjednik žirija za kratki igrani film

Arma Tanović - Branković rođena je u Sarajevu 1978. godine. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti 1997. i diplomirala glumu u klasi profesora Admira Glamočaka na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2001. Iste godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek - pedagog likovne kulture i odsjek restauracije. Danas je asistent na Akademiji scenskih umjetnosti, gdje vodi radionice "Izrada maski" za studente glume i režije. Svoje glumačke vještine usavršavala je na prestižnim školama i ljetnim radionicama u New Yorku, Avinjonu, Puli, Sarajevu... Igrala je u nekoliko teatarskih, filmskih i TV projekata te bila dvije godine član ansambla Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Značajnije uloge ostvarila je u predstavama "Ne mogu da platim i neću da platim" u režiji Slavenka Saletovića, "Udovice" u režiji Adisa Bakrača, "Buba u uhu" u režiji Admira Glamočaka... Igrala je u filmovima "Dobro uštimani mrtvaci" i "Ljeto u zlatnoj dolini", te u TV serijama "Lud, zbunjen, normalan", "Viza za budućnost", "Crna hronika". U saradnji sa akademskom slikarkom, dizajnerkom i likovnom kritičarkom Aidom Pašić snimila je video rad "Derbi" koji je premijerno prikazan u okviru izložbe mladih umjetnika u Accessu 2003. godine, a zatim na festivalima u BiH, Hrvatskoj , Francuskoj i Koreji. 2004. godine u okviru festivala Sarajevska zima publici se predstavila sa video radom "Mahrem" na izložbi "Žene vole razlike". Ovaj rad je, potom otvorio F.A.K.I. Festival u Zagrebu.

Njen treći video projekat (takođe rađen sa Aidom Pašić) "Tanatus" prikazan je na prestižnom Bijenalu mladih umjetnika Mediterana u Napulju 2005. godine, te odmah slijedeće godine na Bijenalu u Aleksandriji. Kao prvi asistent sarađivala je sa priznatom holandskom umjetnicom Ann Verhoizen na projektu Genesis 3. Osim likovnog i teatarskog angažmana, Arma Tanović radi kao dramski pedagog u centru Hermman Gminer - SOS Kinderdorf International i kao art terapeut u Savezu gluhih i nagluhih BiH. Režirala je nekoliko predstava za djecu i mlade, među kojima izdvajamo mjuzikl "Chicago" rađen u produkciji HGSC Centra za mlade i predstavu "Djevojčica koja zalijeva bosiljak i princ Zapitkivalo" u produkciji Ambasade Kraljevine Španije.


Mirna Dizdarević (Rediteljica) - član žirija

Mirna Dizdarević, rođena u Sarajevu 1992 godine. Poslije srednje škole završene u Bratislavi, Mirna se vraća nazad u Sarajevo da studira filmsku režiju na Sarajevskoj Filmskoj Akademiji u klasi Dekana Nenada Dizdarevića. Tokom studija pisala je scenarije, montirala, i režirala veliki broj režijskih vježbi, i također je režirala svoj prvi dokumentarni film pod nazivom Vita Mulier, kao i prvi kratki film Iskupljenje. Za film Iskupljenje, Mirna dobija nagradu za najbolji BH studentski film 20. Sarajevo Film Festivala. Radila je kao asistent režije i asistent producenta na kratkim filmovima tokom studija, te se okušala kao asistent redatelja Dine Mustafića na dvije predstave. Nakon asistiranja režira i svoju prvu predstavu, Stanja Šoka Sam Shepard-a, u Sarajevskom ratnom teatru. Nedavno je režirala i svoju prvu kampanju za Fondaciju CURE.