Profil Festivala

Omladinski Film Festival (OFF) Sarajevo ima tradiciju dugu 9 godina. Prvobitni i primarni razlog njegovog osnivanja bio je aktiviranje i promovisanje mladih i njihovih vrijednosti.

Omladinski Film Festival (OFF) Sarajevo ima tradiciju dugu 9 godina. Prvobitni i primarni razlog njegovog osnivanja bio je aktiviranje i promovisanje mladih i njihovih vrijednosti. Posljednje tri godine Omladinski Film Festival Sarajevo je glavni projekat Udruženja Mladih Umjetnika Bosne i Hercegovini, koje je jedini nosilac ovog projekta. Iduće izdanje Festivala je od 26-30 Jula 2017 godine i održava se u 4 opštine Kantona Sarajevo među kojima su opštine Centar i Stari Grad. Omladinski Film Festival Sarajevo je internacionalnog karaktera. Festival je do sada predstavio blizu 50 autora iz 11 različitih zemalja. Koncept Festivala se bazira na filmskom takmičarskom i revijalnom programu i platformi obrazovnog programa.

Filmski program festivala se sastoji od tri takmičarske selekcije: takmičarski kratki film “Kratki metar” u okviru kojeg u dvije podselekcije prikazujemo studentski profesionalni i amaterski film, “Doku forma” - selekcija dokumentarnog filma i selekcija “Made for Open Air” u okviru kojeg se takmiče 4 dugometražna filma svjetske A produkcije.

U okviru revijalnog programa, Festival na 3 lokacije otvorenih kina prikazuje blizu 10 filmova namijenjenih svim uzrastima, a primarni cilj je promovisati film i filmsku umjetnosti kroz aktivnu edukaciju mladih i starih o filmskoj umjetnosti.

Omladinski Film Festival Sarajevo glavni akcenat stavlja na regionalni kratki studentski i amaterski film, ali i na kategoriju studentskog dokumentarnog filma. Cilj je promovisati mlade filmske autore iz jugoistocne Evrope i stvoriti platformu i ambijent u okviru kojih mogu predstaviti svoje profesionalne i amaterske filmove te ste'i nove kontakte i veze za dalje djelovanje.


Prethodnih godina Omladinski Film Festival Sarajevo se pokazao kao nezaobilazan i jedinstven događajza mlade ljude koji okuplja autore i goste iz više od 10 zemalja svijeta.

Glavna platforma festivala je edukativni program koji se sastoji od dva djela i koji daje priliku mladim profesionalcima i zaljubljenicima u film da uče i rade na izradi jednog dokumentarnog filma tokom trajnja festivala.

Zašto radimo Festival?

Bosna i Hercegovina, zajedno sa regijom u kojoj se nalazi, je zemlja koja jako malo pridodaje važnosti i pažnje omladini, posebno mladima koji se bave filmskom i bilo kakvom drugom umjetnošću. Omladinski Film Festival Sarajevo se upravo želi baviti tim problemima i nedostacima. Pored standardnog filmskog takmičarskog programa OFF se fokusira na edukaciju, obrazovanje i sticanje novog znanja kroz prizmu filma i umjetnosti, a o aktuelnim i bitnim problemima koji tište mlade naraštaje. Omladinski Film Festival Sarajevo traje pet dana. Održava se na 5 festivalskih lokacija. Dom OS BiH (Festivalski Centar, otvoreno i zatvoreno kino, press centar, Q&A paneli), Bosanski Kulturni Centar Sarajevo (BOX Office i radionice), Žuta tabija - Stari Grad Sarajevo (otvoreno kino) i Dobrinja, Sarajevo (otvoreno kino).

Šta je naš cilj?

Cilj Omladinskog Film Festivala Sarajevo je vratiti mladima poziciju u društvu koja im je nekada pripadala, osvjestiti društvo o probleima koji ih tište. Ono po čemu se OFF razlikuje od drugih omladinskih festivala što na problem ukazuje umjetničkim djelima - filmom prvenstveno - i rješenja nudi kroz ista ta djela. Sekundarni cilj je oživiti zdrav takmičarski duh i omogućiti mladim filmskim autorima iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope da se upoznaju, razmjenjuju iskustva i ostvaruju nova poznanstva. 


Smatramo da ulaganje u ovakav projekat itekako doprinosi lokalnoj zajednici i održivosti filmske umjetnosti u Gradu Sarajevu, državi Bosni i Hercegovini pa i šire. Pored takmičarskog i obrazovnog programa OFF nudi i atraktivne programe za ljubitelje 7. umjetnosti.