Profil Festivala

Omladinski Film Festival (OFF) Sarajevo ima tradiciju dugu 9 godina. Prvobitni i primarni razlog njegovog osnivanja bio je aktiviranje i promovisanje mladih i njihovih vrijednosti.VEĆ 9 GODINA PROMOVIŠEMO I PRATIMO MLADE FILMSKE AUTORE, PRED NAMA JE 10. ROĐENDAN
 
Već 9 godina promovišemo debitante i mlade filmske autore iz regije i Evrope. Do sada smo predstavili blizu 70 novih mladih autora iz čitavog svijeta te blizu 300 filmova. U prosjeku, godišnje Festival predstavlja 30 autora iz 11 zemalja svijeta. Festival iz godine u godinu okuplja sve veći broj mladih autora ali i gostiju koji prepoznaju našu posvečenost kratkom studentskom profesionalnom i amaterskom filmu. Posjećenost Festivala u zadnje dvije godine je dosegla brojku od 10 000 posjetilaca tokom 5 dana Festivala, 200 akreditovanih gostiju (po Festivalu) i 30 novinarskih ekipa od čega 5 internacionalnih eminentnih medija. Ono po čemu se OFF razliku od drugih Festivala je to što je ovo Festival za mlade i o mladima. Organizaciju Festivala sačinjava najmlađa Festivalska ekipa na svijetu gdje je prosjek godina uposlenih 22

Omladinski Film Festival Sarajevo glavni akcenat stavlja na regionalni kratki studentski i amaterski film. Cilj je promovisati mlade filmske autore iz jugoistoćne Evrope i stvoriti platformu i ambijent u okviru kojih mogu predstaviti svoje profesionalne i amaterske filmove te ste'i nove kontakte i veze za dalje djelovanje.

ZAŠTO RADIMO FESTIVAL

Prethodnih godina Omladinski Film Festival Sarajevo se pokazao kao nezaobilazan i jedinstven događajza mlade ljude koji okuplja autore i goste iz više od 10 zemalja svijeta na jednom izdanju i to je jedan od osnovnih razloga zašto osjećamo potrebu i dužnost da radimo jedan ovakav festival. Bosna i Hercegovina, zajedno sa regijom u kojoj se nalazi, je zemlja koja jako malo pridodaje važnosti i pažnje omladini, posebno mladima koji se bave filmskom i bilo kakvom drugom umjetnošću. Omladinski Film Festival Sarajevo se upravo želi baviti tim problemima i nedostacima. Pored standardnog filmskog takmičarskog programa OFF se fokusira na edukaciju, obrazovanje i sticanja novog znanja kroz prizmu filma i umjetnosti, a o aktuelnim i bitnim problemima koji tište mlade naraštaje. 

NAŠI CILJEVI

Osnovi cilj Omladinskog Film Festivala Sarajevo je vratiti mladima poziciju u društvu koja im je nekada pripadala, osvjestiti društvo o probleima koji ih tište. Ono po čemu se OFF razlikuje od drugih omladinskih festivala što na problem ukazuje umjetničkim djelima - filmom prvenstveno - i rješenja nudi kroz ista ta djela ili barem pokušava projekcijama socijalno angažovanim filmovima mladih autora uticati na ti.

Sekundarni cilj je oživiti zdrav takmičarski duh i omogućiti mladim filmskim autorima iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope da se upoznaju, razmjenjuju iskustva i ostvaruju nova poznanstva ali i stvoriti jedinstven ugođaj gledanja filma.

NAŠA LJUBAV I JEDINSTVENA OTVORENA KINA

Ono po čemu svi prepoznaju Omladinski Film Festival Sarajevo je ljubav prema kratkom studentskom filmu ali i po jedinstvenim lokacijama naših otvorenih kina. Ambijenti nekonvecionalnih kino prostora i jednistveni ugođaji prilikom gledanja filmova su naši zaštitni znakovi. Jedinstveni ambijent Žute tabije, najatraktivnijeg gradskog vidikovca te prelijepa aula Doma Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine gdje su upravu i smještena naša otvorena kina, su unikatni momenti kojih se svi rado sjećaju.