19-23. JULI 2022

Kenan Musić

Izvršni direktor Festivala. Selektor OFF Screen i OFF Generation Shorts.

Kenan Musić rođen je 19. avgusta 1994. godine u Sarajevu.
Tokom 2013., 2014. i 2015. nosio je titulu najmlađeg evropskog reditelja, koji je do tada snimio već dva kratka i dva dugometražna filma, u jednom od njih sarađivao je sa nekim od najvećih imena sarajevskog glumišta.

Osim toga, tokom svojih početaka bio je aktivan u oblasti filmske i festivalske produkcije te glume. Kao jedan od glavnih likova u ulozi lika Dino, pojavljuje se u filmu Bobana Skerlića "Top je bio vreo" (2011). Nakon toga odigrao je i nekoliko pozorišnih predstava, a sve to kao rezultat pohađanja Gimnazije Dobrinja i smjera Scenske umjetnosti. 

Kenan Music je bio glavni izvršni producent prvog AJB DOC Film Festivala, radeći paralelno i kao direktor produkcije na prvom Rab Film Festivalu u Hrvatskoj. Na oba Festivala je radio i kao saradnik za uspostavljanje sistema festivala te rukovodio ključnim produkcijskim i tehničkim procesima.

Studirao je političke nauke i međunarodne odnose, TV i festivalsku produkciju i radio na desetinama filmskih i TV projekata. U svojoj desetogodišnjoj karijeri radio je za FACE TV, TRT, Al Jazeera Balkans, Nova TV (posredstvom United Group) te nekoliko drugih komercijalnih televizija, kao vanjski reditelj i producent. Najznačajniji TV projekat je "Nova Godina sa Đurom" koji je Musić producirao i režirao za više od 22 mil. gledalaca putem kanala Nove TV u čitavoj regiji Balkana.

Do sada napisao preko 100 autorskih blog tekstova te producirao blizu 300 informativno zabavnih emisija. Režirao je i producirao na desetine reklamnih spotova, rukovodio marketinškim kampanjama za neke od najvećih svjetskih kompanija te producirao emisije za vodeže evropske medijske kompanije.

Na čelu Omladinskog Film Festivala Sarajevo nalazi se od 2015.godine, kada je obnašao funkciju direktora programa i direktora Fetivala. Po preuzimanju Fetivala, do 2019. godine, Musić je sa svojim timom zabilježio enorman rast Festivala i razvoj programa, što je OFF pozicioniralo na mapu evropskih Festivala, ali ga doveo i na poziciju najvećeg i najuticajnijeg omladinskog i festivala kratkog filma u jugoistočnoj Evropi.

Trenutno obnaša funkciju izvršnog direktora OFF-a i sleketora selekcije OFF Screen i OFF Generation Shorts.

Glavne okupacije su mu kreativne industrije, marketing i distribucija kratkih filmova. Pored OFF-a, Kenan radi i u firmi ecs.events kao Marketing manager najveće evropske Cloud konferenije - European Cloud Summit.


Filmografija:

Igrani dugometražni film "Svjetla grada" (2012)

Igrani dugometražni film "Politika i drugi zločini" (2013)

Igran-dokumentarni dugometražni film"The World A Stage" (2020)

Kratki igrani "Jan" (2022)