Glas Generacije - Sloboda i pravo izbora, pa sve drugoOmladinski Film Festival Sarajevo (OFF) se kroz film, filmski i umjetnički izražaj na prvom mjestu bavi problemima mladih. Posljednjih 14 godina, OFF se fokusira na promoviranje bitnosti mladih u društvu i njihovih problema, te aludira na važnost da se mladi uključe u rješavanje problema koji se njih tiču ali i društva koje žele učiniti boljim mjestom za život. Posljednje 4 godine, OFF predstavlja svoj posebni program "Voice of Generation" koji se bavi sa tri glavne teme: Nasilje, LGBTQI prava i Mladi u politici. U periodu od 2014-2017, Festival se bavio analizom stvarnih problema mladih u Bosni i Hercegovini i došli smo do spoznaje da je najveći i gorući problem nemogućnost da se mladi aktivno uključe u klučne procese koji se tiču njih. Nedostatak i nepoštivanje ljudskih osnovnih prava, te posebno pravo na seksualno opredjeljenje u Bosni i Hercegovini je nešto što sistem konstantno ignoriše kao problem, te naš Festival, svake godine, kroz filmove koji obrađuju ove tematike, ukazuje na bitnost ovih tema. 

S tim u vezi Festival informište, edukuje i pritišće javnost te lobira da se bavi temama koje tište mladih, a to je upravo bavljenje njihovim ličnim opredjeljenjima i kreiranjem zajednice u kojoj će biti prihvaćeni. Posljedice ne djelovanja kroz razne sfere života, pa i umjetnosti mogu biti katastrofalne, s obzirom da već veliki broj mladih odlazi iz Bosne i Hercegovine, a znatant broj njih i zbog ne mogućnosti da ispolje svoja osjećanja, seksualnu i bilo koju drugu opredjeljenost. Uticaj raznoraznih faktora, među njima i sistemski, ne mareći za ugrožene slojeve društva, stvorili su ambijent u kojima se građani osjećaju nesigurno i nemaju priliku iskazati svoja osjećanja, mišeljenja i stavove. Ne upućivanje na ovakve probleme, ignorisanje činjenica može dovesti do totalnog narušavanja ambijenta u kojem živimo. Da je sve navedeno već viđeno te da ovaj problem postoji dokazi su medijski izvještaji, policijski izvještaji i javni stav o osobama LGBTQI pripadnosti te njihov tretman, gdje ih sistem uopšte ne prepoznaje. Naš Festival svake godine, od ukupno 40filmova, koliko prikazuje po jednom izdanju Festivala, čak 10 filmova posvećuje LGBTQI temi, a u 2022. godini broj tih filmova će biti uvećan za 20%. 

Omladinski Film Festival Sarajevo u potpunosti podržava pravo na izbor, slobodu govora i izržavanja i zalaže se za apsolutno poštivanje ljudskih prava i istinskih vrijednosti jednog demokratskog društva kojem i sami težimo. Promocija jednakih prava za sve treba da se dešava svaki dan i u svakom momentu, dok građani Bosne i Hercegovine treba da iskoriste svoja prava i moć i izaberu lidere koji će zajedno s nama kreirati društvo u kojem niko neće biti ugrožen, uzimajući u obzir da sprovođenje nečije slobode ne smije dovesti u pitanje slobodu treće strane.