24 - 29 JUL 2020

Case Study: Filmovi i problemi današnjice

Da li je vrijeme da se počnemo baviti filmovima današnjice i temama koje nas se tiču ili ostajemo biti robovi prošlog vremena i filmova koji se poigravaju sa historijom?


Ponedeljak, 03.09., 11:00, Multiplex Cinema City

Ulaz uz akreditacije i najavu na email program@omladinski.ba

O programu

Producirati igrani film danas je mnogo drugačije nego je to nekad bilo. Ko, kako i na koji način danas može snimiti film? Da li je lakše ili teže danas snimati, šta je potrebno pored ideje i tehnike, te da li tehnika uvjetuje kvalitetu filma ili je ipak priča na prvom mjestu. Zašto se mladim autorima ne daje dovoljno prostora u filmskoj industriji i zašto izostaje podrška starijih kolge, ili ipak ne? Da li je vrijeme da se počnemo baviti filmovima današnjice i temama koje nas se tiču ili ostajemo biti robovi prošlog vremena i filmova koji se poigravaju sa historijom? Case Study filma „Pored mene“ i „Šišanje“, te predavanje na ovu temu donosi Stevan Filipović, srpski reditelj, autor mnogobrojnih zapaženih projekata.

Biografija predavača

Rođen 1981. u Beogradu. Zavrišio Treću beogradsku gimnaziju. Diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti, odsjek FTV Montaža, sa prosječnom ocjenom 9,6. Dobitnik stipendije grada Beograda, stipendije za razvoj naučno-umjetničkog podmlatka i stipendije Republike Norveške.Diplomski rad, dugometražni igrani film Šejtanov ratnik je bio najgledaniji srpski film te sezone, sa preko 40.000 gledalaca u kinima i oko 1.6 miliona na TV premijeri. Drugi film Stevana Filipovića Šišanje , politička drama o nasilju na stadionima, je bio najgledaniji film te godine sa skoro 80.000 gledalaca u bioskopima, i oko 2 miliona na TV premijeri. Autor priče, ko-scenarista (sa Minjom Bogavac) i reditelj dugometražnog igranog filma Pored mene koji je svijetsku premijeru imao na 62. Pula Film Festivalu, gde je dobio glavnu nagradu – Zlatnu Arenu za najbolji film u međunarodnom programu.