Četvrtak, 02.11.2023.

Suočavanje sa realnošću: Palestina - Humantirane projekcije 3 filma za pomoć narodu Gaze

Suočavanje sa realnošću: Palestina - Humantirane projekcije 3 filma za pomoć narodu Gaze

Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo i SARTR organizuju projekcije tri filma, koji donose priče iz Palestine. Kompletan prihod od prodatih ulaznice biće usmjeren narodu Gaze, koji već danima, ali i godinama, trpe teror okupatorske politike Izraela.

Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo, u saradnji sa Sarajevskim Ratnim Teatorm (SARTR), u sklopu programa „Suočavanje sa realnošću, u fokusu: Palestina“, u mjesecu novembru organizuju projekcije filmova posvećenih Palestini.

Riječ je o filmovima "3000 noći"red. Mai Masri, (projekcija 15.11.), "Omar", red. Hany Abu-Assad (projekcija 16.11.) i film  „200 metara“ red. Ameen Nayfeh (17.11.).

Film „200 metara“ donosi priču o Mustafi, koji pokušava da probije ogradu koju je postavio Izrael i dođe do svog sina koji je imao nezgodu. S druge strane „Omar“ donosi priču o Palestincu koji je nakon napada na izraelskog vojnika umjesto odlaska u zatvor odlučio da prihvati ponudu Mossada te da se infiltrira nazad u palestinsko društvo kao obavještajac. No, njegovi stvarni ciljevi su tajna. Treći igrani film „300 noći“ je potresna priča o mladoj djevojci iz Palestine koja rađa sina u izraelskom zatvoru.

Ulaznice je moguće kupiti na tickets.omladinski.ba ili na ulazu u SARTR, prije projekcije, a u zavisnosti od raspoloživosti mjesta i kapacitetu.

Projekcije će se održati u Sarajevskom Ratnom Teatru (SARTR) od 15-17.11. od 19:30 sati. Cijena ulaznica košta 10,00 KM. Kompletan iznos od ulaznica biće doniran u humanitarne svrhe, odnosno kao financijska pomoć narodu Gaze koji od 7. oktobra ove godine žive pod konstantnim granatiranjem i strahu za svoj život.

Telemach OFF se prije 15 dana, baš i kao SARTR, oglasio sa saopćenjem u vezi dešavanja u pojasu Gaze, ističući kako ne trebamo navijati u ratu, nego protiv rata te između ostalog najavio konkretne aktivnosti.

„Kao Festival koji promoviše mir, jednakost, solidarnost, toleranciju, empatiju, suživot i najbitnije od svega ljudska prava i različitost - izražavamo duboku razočaranost nijemom posmatranju stradanja nedužnih civila u okupiranoj Palestini.    Potreseni smo i uznemireni dešavanjima na Bliskom istoku i stradanjima nedužnih u Gazi, a izrevoltirani nijemom posmatranju onih koji imaju moć da promijene narativ i tok svih dešavanja. Mi ne možemo i ne želimo da ostanemo nijemi, kao umjetnici koji moraju da budu glas za one koji ga nemaju, da govore za one koji ne mogu, a nažalost i ne smiju da govore.“.