Nedjelja, 22.10.2023.

Treba nam mir i da spriječimo stradanje nedužnih!

Treba nam mir i da spriječimo stradanje nedužnih!

Potreseni smo i uznemireni dešavanjima na Bliskom istoku i stradanjima nedužnih u Gazi, a izrevoltirani nijemom posmatranju onih koji imaju moć da promijene narativ i tok svih dešavanja. Mi ne možemo i ne želimo da ostanemo nijemi, kao umjetnici koji moraju da budu glas za one koji ga nemaju.

Kao Festival koji promoviše mir, jednakost, solidarnost, toleranciju, empatiju, suživot i najbitnije od svega ljudska prava i različitost - izražavamo duboku razočaranost nijemom posmatranju stradanja nedužnih civila u okupiranoj Palestini.  

Potreseni smo i uznemireni dešavanjima na Bliskom istoku i stradanjima nedužnih u Gazi, a izrevoltirani nijemom posmatranju onih koji imaju moć da promijene narativ i tok svih dešavanja. Mi ne možemo i ne želimo da ostanemo nijemi, kao umjetnici koji moraju da budu glas za one koji ga nemaju, da govore za one koji ne mogu, a nažalost i ne smiju da govore. 

Na strani smo suživota, mira, činjenica i na strani onih koji ni krivi ni dužni samo žele da žive. Ratovi nisu nikome donijeli dobro. Ne smijemo navijati u ratu, trebamo navijati protiv rata, jer sve drugo je pogrešno. Ubijanje nedužnih nije borba protiv terorizma i nije način da steknete svoja prava. Onako kako svakodnevno podržavamo one čiji glas treba da se čuje, mi kao umjetnici, kao filmski radnici, glasno danas stojimo uz sve nedužne žrtve besmislenog rata, protiv aparthejda, agresije, dižući glas protiv agresorskih politika i režima u bilo kojem obliku. 

Treba nam mir! 

Naš ovogodišnji vizual Festivala, koji je najavio 15.OFF izražavao je podršku i narodu Palestine. Kao Festival, u narednom periodu, učinit ćemo što je u našoj moći, da pomognemo nedužnima, koji su pogođeni sukobom na Bliskom istoku.