Petak, 06.10.2023.

Telemach OFF na Giffoni Macedonia: Nova mreža festivala i mladi autori u fokusu

U sklopu ovogodišnjeg Giffoni Film Festivala, biće održana i prezentacija 16.Telemach Omladinskog Film Festivala te svih programa koje OFF pruža za mlade autore kroz takmičarski program, praksu i ko-produkcijski market. Prezentaciju će održati Programski i kreativni producent Festivala Mirza Čustović.

U Skopju je otvoren 11.Giffoni Macedonia, jedinstveni filmski festival za mlade, koji je širom svijeta poznat po svom autentičnom konceptu i programu. 

I Bosna i Hercegovina od ove godine ima svoje predstavnike u omladinskom žiriju, a ove godine to su Zan Mujkić i Ishak Isović (Telemach OFF Talents), koji će odlučivati o najboljim filmovima Giffonija, kao dio senior žiri kategorije. 

Saradnja OFF-a i Giffonija, te niza drugih festivala iz Srbije, S. Makedonije, Grčke, Italije, Crno Gore, Albanije i drugih, a koji su dio priče, početak je uspsotavljanja jedinstvene mreže festivala u regiji sa ciljem promocije i edukacije mladih te usavršanja platforme za razvoj, produkcije, ko-produkcije i distribuciju filmova mladih autora. 

U sklopu ovogodišnjeg Giffoni Film Festivala, biće održana i prezentacija 16.Telemach Omladinskog Film Festivala i programa koje Telemach OFF nudi mladima i mladim autorrima kroz takmičarski program, praksu i ko-produkcijski market. Prezentaciju će održati Programski i kreativni producent Festivala Mirza Čustović.

Tokom trajanja Giffonija u Skopju, biće finalizirani svi koraci i usaglašeni planovi ka predstavljanju nove mreže Festivala koja se osniva upravo na inicijativu Giffonia, a uz podršku Filmart iz Srbije i Telemach Omladinskog Film Festival Sarajevo. Mreži će pristupiti na desetine festivala koji u fokusu imaju mlade autore, njihovu edukaciju i razvoj što će predstavljati jednu od najznačajnijih regionalnih platformi, sa jasnim i konkretnim budžetima za ko-produkciju.

Do sada, od svih navedenih Festivala, Telemach OFF je jedini ponudio ko-produkcijski market. A ovogodišnji fond je iznosio 8.000,00 KM, koje je OFF dodjelio na tri filmska projekta. Najbolji projekat, mlade sarajevske rediteljice Sare Ristić, biće finansiran sa 4.000,00 KM. "Cilj je da na godišnjem niovu imamo 25.000,00 EUR za produkciju kratkih igranih i kratkih dokumentarnih filmova, kako bi mladi autori dobili podršku koja izostaje na fondacijama i ova mreža Festivala će to omogućiti." - rekao je Kenan Musić, direktor OFF-a.

Ono što je svakako bitno istaći je i da odlazak Telemach OFF-a u Skopje na ovu vrstu Festivala, najavljuje i novi program u sklopu Festivala - OFF_YE (OFF Youth Expirience) koji će iduće godine, na 16. izdanju Festivala okupiti na stotine mladih iz svih krajeva regije i Evrope na razmjeni, te koji će pored edukacija, radionica i projekcija biti dio omladinskog žirija Festivala.

Nakon Skopja, OFF će u Zagrebu održati Telemach OFF Party i predstavljanje datuma za iduću godinu, a nakon toga ekipa Festivala putuje u Rim. Kroz sve prezentacije Festivala u fokus se stavlja i prezentacija Sarajeva kao poželjne destinacije za mlade, za filmske setove te se predstavlja kao grad filma i festivala.

Predstavljanje OFF-a kroz festivale širom regije i Evrope ove jeseni realizuje se uz podršku Federalnog MInistarstva kulture i sporta.