Petak, 03.06.2022.

Argentinski film Sublime, iz zvanične selekcije 72.Berlinalea, otvara 14.OFF

Argentinski film Sublime, iz zvanične selekcije 72.Berlinalea, otvara 14.OFF

Argentinski film "Sublime" koji je prikazan u sklopu programa Generacija 14plus, 72.Berlinale-a otvorit će ovogodišnje izdanje Omladinskog Film Festivala Sarajevo

Film "Sublime" reditelja Mariano Biasin na ovogodišnjem berlinskom film festivalu je osvojio srca publike i zasigurno je jedan od generacijskih filmova koji su bitni za društvo i društvene procese kroz koje prolazimo. Priča je to o drugarstvu, ljubavi, hrabrosti. Snažna drama, puna osjećaja i nimalo jednostavna priča.

Film donosi priču o Manuelu (16) živi u malom primorskom gradu. Svira bas u bendu sa svojim najboljim prijateljima. Jedan od njih je i Felipe, sa kojim ga veže jako prijateljstvo od malih nogu. Manuel izlazi sa Azul, vezu koju intenzivno istražuju. Ali kada dođe vrijeme da prvi put budu zajedno, Manuel osjeća nešto potpuno novo zbog čega vidi Felipea drugim očima. Rutinske situacije tog prijateljstva mijenjaju tenor. Manuel pokušava otkriti je li impuls obostran. Izazov nije dovođenje prijateljstva u opasnost. Nešto što neminovno završava na testiranju.

Trailer


Reditelj Biasin je rođen u Buenos Airesu u Argentini 1980. godine. Studirao je filmsku režiju na gradskom Escuela Profesional de Cine de Eliseo Subiela, a zatim je radio kao asistent režije na preko 30 argentinskih i međunarodnih igranih filmova. Snimio je niz muzičkih spotova i dokumentarnih filmova, uključujući i jedan o finskom metal bendu Stratovarius. Njegov debitantski kratki igrani film Fabrizio's Initiation prikazan je u sekciji Generation 2016 i osvojio je Kristalnog medvjeda.

Film "Sublime" biće prikazan 19.7.2022. godine na otvaranju 14.Omladinskog Film Festivala Sarajevo. Drugom evropskom prikazivanju filma prisustvovat će i dva glavna glumca i producent filma.