19-23. JULI 2022

Petak, 03.06.2022.

OFF Shorts: 14 kratkih filmova u glavnoj selekciji 14.OFF-a

OFF Shorts: 14 kratkih filmova u glavnoj selekciji 14.OFF-a

Tokom mjeseca Juna OFF će predstaviti i ostale programske sadržaje i specijalne goste.

14. izdanje Omladinskog Film Festivala Sarajevo ovog ljeta donosi preko 40 filmova, a poseban akcenat kao i svake godine stavlja se na selekciju OFF Short – Wolf Competition, koja će ove godine predstaviti 14 filmova.

Selektor ovogodišnje selekcije je redatelj Ado Hasanović, koji je nakon gledanja više od dvije stotine kratkih filmova izabrao najbolje. 

U ovogodišnjoj selekciji OFF Shorts – Wolf Competition predstavit će se ukupno 14 zemalja, što je rekordan broj zemalja učesnica na jednom izdanju OFF-a.

Filmovi u selekciji su: Notte romana by Valerio Ferrara (Italija)Vlada goes to London by Arti Savchenko (Izrael)What do you think? by Ioana Vatamanu-Margineanu (Moldavia) The Lark (Ševa) by Katarina Krstić (Srbija)Trebala bih Krenuti by Sara Ristić (Bosna i Hercegovina)Adio by Karlo Gagulić (Croatia)Ficciones by Teo Planell, Alejandra Kikidis (Spain)Bits by Áron Horváth (Slovenia)On Your Behalf by Ana Garcia Rico (UK) Milk tooth by Boris Gavrilović (Germany)Victoria by Lukas Grevis (Luxemburg)Green Desert by Carolina Schmidt (Austria)Vera by Hana Bucalija (Kosovo), Cocon by Lisette Vlassak (Holandija).

„Gledanje filmova za selekciju je za mene kao putovanje kroz vrijeme gdje pronalazim sam sebe. Ono sto ja gledam u filmovima dok ih selektujem su jednostavne priče i prirodnost glumaca. Fokusiram se mnogo na autore koji su koji su iskreni i čiji filmovi mi izazovu emociju, također na filmove koji imaju i neke neobične elemente i ludosti ali da su to filmovi koji su jednostavni i imaju nešto ljudsko u sebi.“ – izjavio je Ado Hasanović, direktor kratkog programa OFF-a.

Ovogodišnji 14.Omladinski Film Festival Sarajevo se održava od 19-23. jula na četiri Festivalske lokacije. Ovogodišnji Festival pored takmičarskih selekcija predstavit će i talent program OFF New Generation, edukacijski program OFF Škola filma koja počinje 10.6.2022. godine. U sklopu Festivala ove godine biće održana i dva koncerta.

Tokom mjeseca Juna OFF će predstaviti i ostale programske sadržaje i specijalne goste.