Petak, 25.02.2022.

Reditelji Stevan Filipović i Ado Hasanović na čelu glavnog OFF Generacija programa

Reditelji Stevan Filipović i Ado Hasanović na čelu glavnog OFF Generacija programa

Proslavljeni srpski reditelj Stevan Filipović i bosanskohercegovački reditelj sa adresom u Italiji, Ado Hasanović, postali su dio OFF tima.

Filipović i Hasanović preuzimaju kreativno rukovodstvo i selekciju glavnih programa Omladinskog Film Festivala Sarajevo.

Srpski reditelj Stevan Filipović rukovodit će programom dugometražnog takmičarskog filma OFF Generation Features te segmentom revijalnog OFF Screen i OFF Tribute to programa.

FIlipović je u proteklim godinama bio redovan gost Omladinskog Film Festivala Sarajevo, dva puta je bio član žirija, a 2017. godine publici se predstavio sa svojim filmom "Pored mene".


Ado Hasanović je perspektivni filmski reditelj rodom iz Bosne i Hercegovine, koji dugi niz godina živi i radi u Italiji. Hasanović je također dugo godina bio gost OFF-a, a sa svojim filmom "Pink Elephant" 2019. godine, u sklopu programa OFF Generation Shorts odnio je nagradu najboljeg filma u selekciji.

Hasanović će na OFF-u preuzeti kreativni segment i selekciju takmičarskog programa kratkog filma OFF Shorts i OFF Generation Shorts.

Pred Filipovićem i Hasanovićem je preko 700 prijavljenih flmova za ovogodišnji Festival, od kojih će morati izabrati 15 igranih dugometražnih i 30 kratkih filmova koji će ući u zvanične selekcije Festivala.

Ovogodišnje, 14. izdanje Omladinskog Film Festivala Sarajevo se održava od 19-23.7. na četiri festivalske lokacije od kojih je i jedna nova lokacija otvorenog kina kapaciteta 400 gledalaca.

Pojedinosti Festivala i programa biće postepeno predstavljani od mjeseca maja.