Nedjelja, 25.07.2021.

Daniel Ebner: OFF se znatno fokusira na pronalazak novih ideja

Daniel Ebner: OFF se znatno fokusira na pronalazak novih ideja

Predsjednik žirija glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg Omladinskog Film Festivala Sarajevo (OFF) je Daniel Ebner. On je za Klix.ba iznio svoje mišljenje o bosanskohercegovačkoj kinematografiji i spomenutom festivalu.

Ebner je suosnivač i direktor austrijskog Međunarodnog festivala kratkog filma festivala Vienna Shorts. Dugi niz godina je urednik kulture i filmski kritičar u austrijskoj novinskoj agenciji APA. Filmski je savjetnik u austrijskoj pokrajini Vorarlberg, suosnivač Asocijacije austrijskih filmskih festivala i inicijative Fair Festival Work Now, a radi i kao kustos filma i umjetnosti.

Upoznat je o činjenici da je bosanskohercegovačka filmska industrija u nezavidnoj poziciji zbog generalnog nedostatka sredstava.

"Jučer sam razgovarao s kolegicom koja je također u žiriju Omladinskog Film Festivala. Rekla mi je da se na ovom prostoru godišnje proizvedu do tri filma, što je izrazito mali broj. Postoji manjak filmske infrastrukture i novca. Ova činjenica je tužna jer pamtimo nekadašnju sliku ne samo bh. kinematografije, već i kinematografije bivše Jugoslavije, koja je izrodila izuzetna ostvarenja. Znam i da postoji Sarajevska škola dokumentarnog filma. Ideja o napretku postoji, ali ona nije realizovana", govori Ebner.

"Kada je riječ o snimanju kratkih filmova, uvijek smo fokusirani na pronalazak nadarenih pojedinaca. Vrlo sam zainteresovan za proučavanje ove regije. Mislim da se OFF, u odnosu na Sarajevo Film Festival, znatno fokusira na pronalazak novih ideja i načina predstavljanja priča kojima se bave mlade osobe", govori.

Kompletan intevju pročitajte na ovom linku.