Subota, 24.07.2021.

Zatvoren 13.Omladinski Film Festival Sarajevo, filmovi “Fish Out Of Water” i “Crosss Yoour Heart” najbolji filmovi

 Zatvoren 13.Omladinski Film Festival Sarajevo, filmovi “Fish Out Of Water” i “Crosss Yoour Heart” najbolji filmovi

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada večeras je u Pozorištu mladih u Sarajevu zatvoren 13. Omladinski Film Festival Sarajevo

Na festivalu je prikazano 26 filmova, od čega je 15 imalo svjetsku premijeru, a 5 filmova regionalnu premijeru. Članovi žirija Daniel Ebner, Ines Tanović i Stevan Filipović nisu imali lak zadatak. Ove godine na Festival je pristiglo preko 400 prijava za filmove. Nakon 2 godine Festival je u program vratio i Master class kao i druge popratne sadržaje koji su privukli mlade ljude.

Najbolji kratki film festivala koji dolazi iz selekcije Wolf Competition je “Fish out of Water”, rediteljice Adriane Mrnjavac. "Fish Out Of Water" govori o mladom ocu koji ima priliku provesti vikend sa svojim petogodišnjim sinom Louisom nakon što mu neko vrijeme nije bilo dopušteno da ga vidi. Michijeva nesmotrenost susreće radoznalost i dječja iskrenost njegovog sina Luisa, a Michi polako prerasta u njegovu ulogu oca. U filmu su igrali: Jack Hofer, Benedikt Haager, Sandra Hartlauer, Felix Kreutzer, Annalena Kubinger, Michou Friesz.


Najbolji film u selekciji OFF Generacija je danski film “Cros Your Heart” reditelja Nikolaj Storgaarda.

Hanin veliki brat, Ivan, je njen najbolji prijatelj, ali sada je već odrastao i želi se preseliti u veliki grad. Hana zna da je njihov stariji brat, Jens, umro od predoziranja u gradu, i uplašena je da će uskoro izgubiti još jednog brata u opasnom gradu. S majkom koja je još uvijek tužna zbog gubitka djeteta, Hana mora sama proživljavatii ovo teško vrijeme i biti hrabra, jer ponekad je to sve što možeš. Cross Your Heart zasnovan je na istinitoj priči i istražuje učinak tuge na djecu, gledano iz njihove perspektive.

Posebno priznanje žirija, odnosno “special mention” dobio je ssloovenski film “Maks”,reditelja Martins Drakslera.

Večerašnjoj ceremoniji zatvaranja prisustvovali su reditelji filmova iz selekcija Wolf Competition i OFF Generacija, članovi žirija te gosti festivala.

Posebna zahvala Festivala uručena je i firmi PromoTim koja je u velikoj mjeri podržala 13.Omladinski FIlm Festival Sarajevo ove godine u jeku rezanja budžeta. Istaknuto je kako je zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Festivala i ove firme OFF ne mora strhovati za svoj opstanak.


“OFF je ljubav. To je Festival od kojeg se teško odvojiti svake godine nakon dodjele nagrada, zaista smo tužni što smo ove godine imali samo 4 dana programa. Teška je godina, ali ne damo se. Sjajnih 26 filmova smo gledali. Žiri, publika, autori, naši gosti i naš tim su disali kao jedno. OFF je još jednom pokazao zašto je to Festival koji znači ovom gradu. I pored svih pritisaka, napada i pokušajaa da OFF nesstaane, mi imamo energije i imaat ćemo da ovakav Fesstivaal izvedemo tamo gdje treba. Hvaala publici, sponzorima i hvala autorima na povjerenju.” - izjavio je Kenan Musić, direktor Festivala.

Festival je zvanično zatvorio načelnik Općine Centar Sarajevo, Srđan Mandić koji je i bio domaćain prijemu gostima 13.OFF-a.

Ovogodišnje izdanje Omladinskog FIlm Festivala Sarajevo trajalo je svega 4 dana, što je najmanje i historiji ovog Festivala, a razlog je pandemija koronavirusa. Festival je predstavio 26 filmova. Tokom 4 dana vladala je velika zainteresovanost za selekciju kratkog filma, a svakako je najaatraktivnija i najposjećenija bila lokacija Open Air Gimnazijska.

Ove godine Festival je realizovalo blizu 50 mladih ljudi mađu kojima članovi tima Festivala i volonteri.


OFF u ovoj godini će predstaviti još dva događaja koja će se desiti u Augustu i Oktobru.

“OFF će iduće goodine biti veći, bolji, i sigurni smo uspješniji. Slijedi nova godina mukotrpnog rada da 14. OFF bude najbolje izdanje Festivala ikad. VIdimo se u julu 2022. godine” - poručili su iz dirrekcije Festivala