Ponedjeljak, 31.05.2021.

Daniel Ebner, Ines Tanović i Stevan Filipović članovi žirija 13.OFF-a

Daniel Ebner, Ines Tanović i Stevan Filipović članovi žirija 13.OFF-a

Omladinski Film Festival Sarajevo sa zadovoljstvom predstavlja ovogodišnje članove žirija 13. izdanja Festivala.

Žiri glavnog takmičarskog programa će sačinjavati Daniel Ebner, izvršni direktor Vienna Shorts Film Festivala, Ines Tanović, bh. rediteljica i Stevan Filipović srbijanski reditelj, koji je na 11. izdanju OFF-a bio član žirija OFF Mini Market programa.

Tročlani žiri odlučivat će o najboljem kratkom filmu Festivala u glavnom programu - Wolf Competition. Žirijem će predsjedati Daniel Ebner, suosnivač i direktor festivala Vienna Shorts, austrijskog međunarodnog festivala kratkog filma. Magistrirao je politologiju i studirao kulturologiju i film u Beču i Berlinu. Daniel je dugi niz godina urednik kulture i filmski kritičar u austrijskoj novinskoj agenciji APA. Filmski je savjetnik u austrijskoj pokrajini Vorarlberg, suosnivač Asocijacije austrijskih filmskih festivala i inicijative Fair Festival Work Now, a radi i kao kustos filma i umjetnosti.

Ines Tanović je rođena u Sarajevu 1965. gdje je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za dramaturgiju. Istaknuta je bh. reditelja. Članica je Udruženja filmskih radnika BiH od 1988. Zajedno sa svojim ocem Sejfudinom Tanovićem osnovala producentsku kuću DOKUMENT Sarajevo 1991. godine, koju sada vodi zajedno s producentom Alemom Babićem. Od 2014 do 2019. obnašala je funkciju predsjednice Udruženja filmskih radnika. Rediteljica je nekih od poznatih bh. filmova među kojima su: "Sin", "Naša svakodnevna priča", "Geto 59", "Rudnik" i drugi.

Stevan Filipović (rođen 1981.) je srpski filmski montažer, filmski režiser i profesor na beogradskoj školi filma. Istaknuti je srbijanski reditelj poznat po svojim filmovima "Šejtanov ratnik", "Šišranje" i "Pored Mene". Prvo ostvarenje Stevana Filipovića bilo je Shaitanov ratnik (Sejtanov ratnik, 2006, reditelj / koscenarist). Kombinirajući žanrovske elemente iz filmova iz 80-ih, kao i savremenu fantastičnu kinematografiju, kritičari i gledatelji kina pozdravili su je kao dašak svježeg zraka. Shaitan's Warrior prikazan je na brojnim festivalima u Srbiji i širom sveta, na WETA radionici Petera Jacksona na Novom Zelandu, i osvojio je Grand Prix na Grossmann Fantasy Film Festivalu u Sloveniji 2006. godine.