Srijeda, 24.04.2019.

"Take Me Somewhere Nice" Ene Sendijarević otvara program Velikih 5

"Take Me Somewhere Nice" Ene Sendijarević otvara program Velikih 5

Film bh. rediteljice Ene Sendijarević, koji je bio prikazan na Roterdam Film Festivalu i koji će biti prikazan na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu otvorit će program dugometražnog filma 11.Omladinskog Film Festivala Sarajevo

Film "Take Me Somewhere Nice" rediteljice Ene Sendijarević, koji je dobitnik nagrade Tigar na Roterdam Film Festivalu biće prikazan u sklopu programa dugometražnog filma "Velikih 5" 11. Omladinskog Film Festivala Sarajevo.

Glavne uloge u filmu igrali su Sara Luna Zorić, Lazar Dragojević i Ernad Prnjavorac. Film donosi priču o djevojci Almi koja iz Holandije dolazi u Bosnu i Hercegovinu kako bi posjetila oca kojeg nikada ranije nije upoznala gdje od samog početka ništa ne ide po planu. Njen rođak Emir joj daje hladan prijem i ruga se njenom lakom životu na Zapadu. Istovremeno, nesporna seksualna hemija dovodi Almu do strastvenog odnosa sa Emirovim najboljim prijateljem, problematičnim Denisom. Dok se prepreke penju, Alma ostaje neustrašivo odlučna da slijedi svoj plan i pronađe oca. 

Film je premijerno prikazan na Rotterdam Film Festivalu gdje je osvojio nagradu Tigar. Nastao je u koprodukciji Holandije i Bosne i Hercegovine, a snimljen je nakon što je Ena ostvarila uspjeh kratkometražnim filmom "Import" iz 2016. godine. Drugi veliki uspjeh za ovaj film slijedi u mjesecu maju kada će biti prikazan na Cannes Film Festivalu.

Ugledni američki magazin Variety objavio je recenziju o filmu bh. scenaristice i rediteljice Ene Sendijarević: "Film zaista izgleda dobro zahvaljujući oku rediteljice za neobične kompozicije i snimateljevom razigranom načinu realizacije na ekranu, ali njen scenarij prkosno se odupire odlasku bilo gdje, pretvarajući ovu nečuvenu priču o bosanskoj tinejdžerki odrasloj u Holandiji koja se vraća u domovinu kako bi posjetila svog oca u bolnicu, u 'ponija s jednim trikom'. Festivali će to razmotriti kroz zadovoljstvo publike, ali Sendijarević će vjerovatno imati bolje, zrelije filmove u budućnosti".

U razgovoru za bh. portal klix.ba Sendijarević je izjavila kako bh. sceni treba više filmova nove generacije a mladim filmađijama se obratila sa savjetom: "Umjetnici su osjetljivi i sumnjaju u sebe. Moj savjet mladim rediteljima jeste da budu radikalno iskreni, da govore o svojim problemima i da se ne boje staviti svoja egzistencijalna pitanja u centar filmskog univerzuma. Voljela bih da im naglasim da niko nije počeo kao odličan reditelj, svi smo prolazili i još uvijek prolazimo kroz procese ustajanja i padanja"

Ovaj film će otvoriti ovogodišnji program "Velikih 5" projekcijom 7. septembra u Multiplexu Cinema City te u sklopu OFF otvorenog park kina.