Utorak, 31.10.2017.

Pogledajte pobjednički film 9.OFF-a: "Fabijan" Lovre Mrđena

Pogledajte pobjednički film 9.OFF-a: "Fabijan" Lovre Mrđena

Imaginarni prijatelj kao bijeg od stvarnosti.

Producenti i reditelj filma "Fabijan", koji je na Omladinskom Film Festivalu Sarajevo 2017.godine osvojio nagradu za najbolji kratki film te nagradu za najbolju mušku ulogu, objavili su kompletan film na servisu Vimeo.

Nakon Sarajeva i projekcije na OFF-u, "Fabijan" je imao bogat festivalski život. Reditelj Lovro Mrđen publici se predstavio u Egiptu i Italiji te još nekoliko Festivala u BiH i regiji.

O uspjehu filma govori i činjenica da je "Fabijan" ostavio duboke i jake utiske kod sarajevske publike koja je u nekoliko navrata tražila njegovu reprizu.

 

FABIJAN | Short film from Matej Merlic on Vimeo.

 

Sinopsis: Svakodnevica desetogodišnjeg dječaka Jana nije sretna - u skromnom gradskom stanu živi s majkom Sarom koja je narkomanka i alkoholičarka te zanemaruje svoga sina. Radnja filma počinje večernjom scenom u Sarinoj i Janovoj kuhinji. Dok Jan spava u svojoj sobi, Sara se uz alkohol i marihuanu zabavlja s liječnikom Goranom. Iz njihovog razgovora saznajemo da je Janu sutradan rođendan, a da se Sara ne može sjetiti koliko mu je godina. Sljedećeg jutra, Sara i Goran uz pripremljenu tortu pozivaju Jana da mu čestitaju rođendan. Jan začuđeno gleda Gorana - jasno je da ga vidi prvi put i da mu takve situacije s maminim partnerima nisu nove. Uz Jana je i njegov imaginarni prijatelj Fabijan kojeg samo Jan vidi. Sara zna za postojanje Fabijana, ali to ne želi i ne može prihvatiti. No, Jan je nepopustljiv i nikako ne želi pristati na majčine zahtjeve da zaboravi Fabijana. Nakon Goranovog odlaska, Sara poziva Jana da krene u školu, no subota je i Jan nakon nijemog pogleda uperenog prema Fabijanu podsjeća Saru da subotom nema škole. Mučno stanje prekida zvono na vratima. U stan protiv Sarine volje ulazi Janov otac Hrvoje. I on je narkoman te dolazi samo po skrivenu Sarinu drogu. Slučajno saznaje za Janov rođendan, ali se baš ne uzrujava. Čestita mu i podrugljivo pozdravlja Janovog prijatelja Fabijana. Ni on ga ne vidi. Hrvoje pronalazi Sarinu skrivenu drogu nakon čega zadovoljno napušta Sarin i Janov stan. 

Večer u Sarinom i Janovom domu. Sara je depresivna i agresivna. Ostala je bez droge, sama sa svojim sinom koji stalno spominje i komunicira s Fabijanom. Nakon što sebi i Janu posluži večeru, Jan odlazi po treći tanjur i stavlja ga pred Fabijana. To izaziva Saru koja u nekontroliranom izljevu bijesa tjera Jana u sobu. Sara očajno plače. Fabijan ostaje za stolom i nježno dodirne njezinu ruku. Ona odjednom shvati što je napravila i što radi sebi i svom sinu. Odlazi do Janove sobe, čvrsto ga zagrli i obeća mu da će od tog trenutka sve biti dobro, kako treba. Fabijan u kuhinji sluša te riječi. Sara sluti da se nešto događa. Balkonska vrata kuhinje su otvorena. Kuhinja je prazna