Srijeda, 27.09.2017.

OFF 2017: 3.000 posjetilaca, 200 gostiju, 40 filmova, 10 premijera

OFF 2017: 3.000 posjetilaca, 200 gostiju, 40 filmova, 10 premijera

O mladima i za mlade. Nastavljamo da rastemo, zajedno s vama

Već sada je tri godine kako Omladinski Film Festival Sarajevo organizuje i u potpunosti vodi Udruženje Mladih Umjetnika BiH. Festival na čelu sa Kenanom Musićem i Nerimom Hasićem u posljednje tri godine zabilježio je enorman rast u kvaliteti i kvantitetu programa i svih popratnih festivalskih događaja.

Ubrzan rast broja takmičarskih filmova, a uz to i gostiju, Festival je ovogodišnjim izdanjem sebi obezbjedio jedno zavidno mjesto među evropskim festivalima filma.

Ovogodišnje izdanje je zasigurno najbolje i najkvalitetnije izdanje OFF-a koje je ikada organizovano, a tome svjedoče i brojke:

Festival je ukupno za 5 dana posjetilo 3000 posjetilaca koji su pratili ukupno 40 takmičarskih, revijalnih, kratkih i dugih filmova. 

Filmovi su prikazivani na 3 otovrena i jednom zatvorenom kinu. Svi programi Festivala predstavili su 26 mladih filmskih autora, 3 specijalna gosta i 200 akreditovanih filmskkih profesionalaca i amatera iz 11 evropskih zemalja.

U sklopu takmičarskih i netakmičarskih programa OFF je ove godine imao 10 premijera od čega je jedna nacionalna premijera dugometražnog filma.

 


 

Za pet dana, koliko je trajao Festival, mediji u BiH i regiji su konstantno i ažurno izvještavali o svim dešavanjima i gostima Festivala, a vrhunac Festivala u ovom smislu je sigurno činjenica da su ekipe TRT World, Al Jazeera-e, Anadolu Agency i svih nacionalnih medijskih kuća, boravile na OFF-u tokom svih programa i tokom čitavog Festivala.

Festival je od ove godine predstavio i kino lokaciju otvorenog kina na Dobrinji, BOX OFFICE centar i dva nova programa - panel programe o mladima i za mlade.

Još jedan od rekorda koji je Festival oboro je i posjećenost ceremonije otvaranja i zatvaranja Festivala gdje je bilo skoro 900 ljudi iz svijeta filma, javnog političkog i kulturnog života, kao i veliki broj mladih filmskih profesionalaca i amatera.

Ovogodišnji Festival podržalo je 30 firmi, korporacija i državnih institucija zahvaljujući kojima Festival nastavlja da živi.