Nedjelja, 30.07.2017.

Hrvatskom filmu "Fabijan" nagrada za najbolji film i najbolju mušku ulogu

Hrvatskom filmu "Fabijan" nagrada za najbolji film i najbolju mušku ulogu

Dodjelom nagrada u četiri kategorije završen je ovogodišnji Omladinski Film Festival Sarajevo.

Dodjelom nagrada u četiri takmičarske cjeline završen je Omladinski Film Festival Sarajevo.

Film Lovre Mrdjena, filmskog autora iz Hrvatske, «Fabijan» dobio je nagradu za najbolji kratki igrani film Festivala za 2017.godinu, ali i nagradu za najbolju mušku ulogu koja je otišla mladom glumcu Filip Križar.

Arma Tanovic, predsjednica žirija za kratki film je izjavila:

Stvarati umjetnicka djela danas i vjerovati u njihovu moc da mijenjaju drustvo ili pojedinca vec je samo po sebi svojevrsna pobjeda nad prozaicnoscu modernog zivljenja. S tim u vezi zelim istaci da su svi mladi autori i autorice  cije smo filmove gledali  na ovogodisnjem festivalu na svoj nacin pobjednici. Vidjeli smo filmove koji su u eksperimentalnom i tehnoloskom smislu superiorni kao i filmove s vrlom snaznim idejama. Tema koja je dominirala opusom festivala je aneksioznost mladog covjeka, njegova potreba da prevazidje osobne limite i suoci se s vlastitim demonima. Snaznom fabulom izvrsnom glumackom igrom, mudrim rediteljskim rukopisom u tom smislu izdvojila su se cetiri filma koja po zrelosti izraza nadrastaju godine svojih autora.

“To su filmovi Fabijan, Genek, Marlon i Breath. Sva cetiri filma u fokusu imaju dijete – mladog covjeka i njegovu osobnu dramu.

U ovoj vrlo snaznoj konkurenciji pobjednicki film ovogodisnjeg festivala Fabijan izdvaja se po tome sto je osobna prica mladog covjeka koji se suocava sa nefunkcionalnim roditeljstvom na nacin da stvara zasebni svijet u kojem dominira figura imaginarnog prijatelja, postala pricom svih nas, postala je univerzalna.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je glumici francuskog filma “Marlon”.




Najbolji dokumentarni film festivala za 2017.godinu je “Wedding Package”, turskog reditelja Omer Mirac Turc.

Na ceremoniji zatvaranja već tradicionalno, Omladinski Film Festival Sarajevo je dodjelio posebno priznanje “Glas mladih”. Ovogodišnji dobitnik ovog priznanja je Zoran Galić, kojem Festival priznanje dodjeluje zbog iznimnog doprinosa razvoju filmske umjenosti u Bosni i Hercegovini I pomoći pri razvoju studentskog kratkog filma. Zoran Galić je šef deska Kreativna Evropa u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnji Festival predstavio je 28 takmičarskih filmova među kojima 10 premijera. Festival je imao blizu 100 akreditovanih gostiju koji su se predstavili u sklopu takmičarskih selekcija za kratki I dokumentarni film, te u sklopu panel programa Festivala. U sklopu otvorenih kina na Dobrinji I Žutoj tabiji prikazani su filmovi “Biser Bojane”, “Despicable Me 3”, “Pored mene”, “Richard Roda” I “Balkanski spijun”. Projekcije u sklopu otvorenih kina su u potpunosti bile ispunjene.

 


 

Organizatori Festivala su na ceremoniji zatvaranja izrazili veliku zahvalnost publici I gostima na predivnih 5 noći Festivala I što so pomogli da najljepša filmska priča opet uspije.

Organizatori su izrazili I zadovoljstvo posječenošću projekciju takmičarskih filmova te istakli kako je ovo činjenica da je Omladinski Film Festival Sarajevo našao svoje mjesto pod zvjezdanim nebom, te kako je Festival postao nezaobilazna destinacija mladih autora iz čitave Evrope.

Festival je posjetilu blizu 3 000 gostiju, a festivalske aktivnosti pratilo je 12 akreditovanih novinarskih ekipa.