Nedjelja, 29.01.2017.

Novi format u sklopu Festivala: OFF Škola filma

Novi format u sklopu Festivala: OFF Škola filma

Po završetku teoretske nastave u okviru koje će polaznici učiti o režiji, scenariju, produkciji i glumi pristupit će snimanju svog prvijenca. Snimanje će se održavati tokom mjeseca jula u Sarajevu. Film će biti montiran i spreman za distribuciju koja će uslijediti nakon završetka Omladinskog Film Festivala Sarajevo. Film će se nakon toga prikazati u 10 bh. gradova te na kraju imati i svoje TV prikazivanje.

OFF Škola filma će se održavati tokom mjeseca juna i jula 2017. godine.

Pored teoretskih predavanja i radionica, nakon 20 dana učenja, slijedi i snimanje dokumentarnog filma u okviru čega će svi polaznici u dobi od 18-21 godine imati priliku doživjeti pravi filmski set.

Predavači u okviru naše škole filma su iskusni domaći i strani filmski radnici sa mentorom za režiju i produkciju. Svih 10 polaznika imat će priliku za grupne i individualne časove te mogućnost usavršavanja svojih produkcijskih, režijskih ili scenarističkih vještina.

Nadolazeće izdanje Omladinskog Film Festivala i Obrazovnog programa festivala, kao glavne platforme, su posvećeni predstavljanju problema i problematike ugroženih dječijih prava i demokratskih vrijednosti uslijed velike izbjegličke krize koja pogađa veći dio Evrope. Ovogodišnja tematika za cilj ima prikazati stvarni problem velike izbjegličke krize koja se može smatrati proizvodom ekonomsko - političkog rata velikih sila koje u zanosu i potrebi za ostvaranjem veće moći se ne obaziru na nevine i mlade živote ali ni na živote onih nešto starijih i zrelijih. 

Glavni cilj ovogodišnje teme je pridodati značaj i pažnju malim nevinim bićima koja još nisu ni spoznala svijet oko sebe ali su izložena ratovima, razaranju i bjegstvu s obzirom da su njihove domovine, rodni gradovi, kvartovi i domovi razoreni. Ovogodišnji obrazovni segment festivala aludira odnoso pita koliko mi možemo učiniti, kao pojedinci, kao individualci u velikom svijetu koji nas okružuje. Kroz prizmu izgubljenih demokratskih vrijednosti sa mladim ljudima želimo da ukažemo na problem ali i od mladih da čujemo kakvo je njihovo stajalište po pitanju onoga što se - kako su mediji nametnuli - ne dešava njima baš tako blizu. Ovogodišnji program ima za cilj mladima pružiti adekvatno i decidno znanje o navedenoj problematici ali i kroz prizmu njihovogo posmatranja u finalnom proizvodu obrazovnog programa ponuditi rješenje koje može biti dovoljno da krenemo od sebe pa nadalje. 

Glavni i osnovni cilj je promovisati vaćnost demokratije i demokratskog odnosa prema svakoj nevinoj duši čiji je život uništen, te ukazati kako se očuvanjem demoratskih vrijednosti mogu očuvati i životi i početi vjerovati u novu šansu. Cilj je ponuditi rješenje. Kako god, na kraju to i ne mora biti rješenje ali mora biti pokušaj ukazivanja na stvarni značaj problema ali i moguću soluciju.

Na ceremoniji zatvaranja Festivala i dodjeli nagrada publici će biti predstavljen trailer snimljenog filma ali i ekipa koja ja na njemu radili tokom dva mjeseca.

Prijave za OFF Školu filma su otvorene i traju do mjeseca marta! Požurite, besplatno je!