Utorak, 20.12.2016.

Četiri filma u utrci za nagradu omladinskog internacinalnog žirija u novom takmičarskom formatu

Četiri filma u utrci za nagradu omladinskog internacinalnog žirija u novom takmičarskom formatu

Žiri u sastavu od 5 članova, koji će sačinjavati mladi filmski autori iz 5 evropskih zemalja, odlučit će koji dugometražni film nosi nagradu žirija.

Omladinski Film Festival Sarajevo u 2017.godini donosi niz novih programa i sadržaja. Jedan od novih programa je i selekcija "Made for Open Air". Nova selekcija je takmičarskog karaktera i predstavit će 4 dugometražna filma svjetski poznatih autora koji su tematikom i porukom namijenjeni populaciji samog Festivala.

Ono što je svakako interesantno za ovaj segment programa je i činjenica da će nagradu žirija dojdeliti upravo omladinci koji će sačinjavati omladinski internacionalni žiri, a koji dolaze iz 5 evropskih zemalja.

Omladinski internacionalni žiti se formira kao produkt saradnje Omladinskog Film Festivala i omladinskih festivala iz Youth Cinema mreže,. Poseban akcenat se stavlja na saradnju Omladinskog Film Festivala Sarajevo sa hrvatskim festivalom "Four Rivers" i "Hrvatskim Filmskim Savezom".

Potpuno nova takmičarska selekcija predstavit će 4 filma, od čega su dva regionalna i dva američka filma. Ovi filmovi će se prikazivati u sklopu otvorenih kina na Žutoj tabiji, Dobrinji te u opštini Ilijaš.